Jüri Maloverjan: Moskvale südamelähedane Küpros

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Vendik
Jüri Vendik Foto: Erakogu

Jüri Maloverjan kirjutab, et Kremli närviline reaktsioon ELi ja IMFi ettepanekule maksustada deposiidid Küprose pankades näitab, et Venemaa sõltub Euroopast rohkem, kui talle näidata meeldiks.

Seda on raske uskuda, kuid asi näeb sedamoodi välja, et Euroopa poliitikud on valmis selle nimel kõvasti riskima, et avaldada survet mõnele mõjukale poliitikule, kes hoiab raha peidus Küprose pankades» – sellise seletuse pakkus Venemaa kvaliteetseim ajaleht Vedomosti ELi ja IMFi ettepanekutele Küprose kriisi lahendamiseks. Jutt on mõistagi Vene poliitikutest.

Ajalehe oletus lõhnab küll vandenõuteooria järele, samas see, kuidas Venemaa ladvik toimuvale reageeris veel enne, kui Küprose parlament ELi nõudmise tagasi lükkas, näitab ilmekalt, kuivõrd tähtis on selle pisikese riigi pangandus Vene valitseva kihi jaoks. Samuti näitab see, kui palju sõltuvad Venemaa valitsejad Euroopast, kuivõrd haavatavad nad on ja kuivõrd manipuleeritavad oleksid võinud olla, kui Euroopa «otsustajatel» olnuks piisavalt julgust, omakasupüüdmatust ja tahtejõudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles