Teadusraha jagamise otsustab Eestis 36 inimest

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadusraha.
Teadusraha. Illustratsioon: Graafika: Artur Kuus; Ruudu Remmelga illustratsioon

Märtsi keskpaik on Eesti teadlastele pinev aeg, sest saab hakata taotlema Eesti riigi eelarvest tulevat teadusraha. Teadlased panevad vaheda sulega kirja taotlused, mille teadus- ja arendusasutused esitavad Eesti Teadusagentuurile 30. aprilliks, ja jäävad siis küüsi närides otsust ootama.

Laias laastus jaguneb Eesti riigieelarvest jagatav teadusraha kahte tüüpi uurimisprogrammide vahel: institutsionaalsed uurimistoetused (IUT), mida jagatakse ainult ülikoolidele ja uurimisasutustele, ning personaalsed uurimistoetused (PUT), mis on mõeldud väikestele teadlasrühmadele.

Mõõduvõtt teadlaste vahel on tihe: eelmisel aastal esitasid kümme Eesti teadus- ja arendusasutust 84 taotlust teadusteemade rahastamiseks ühtekokku 19,2 miljoni euro eest. Neile 31 teemale, mis raha said, oli jagada enam kui 7,7 miljonit eurot. Järgmiseks aastaks on taotlemiseks kasutada 15,1 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles