Tamm meenutab laste looduskaitset

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine roheline mask Siivi Raju Vanemuise pargis roheliste maskide istutatud tamme juures. Praegu peab Raju pensionipõlve ja väikest aiandusäri.
Endine roheline mask Siivi Raju Vanemuise pargis roheliste maskide istutatud tamme juures. Praegu peab Raju pensionipõlve ja väikest aiandusäri. Foto: Martin Pau

Pool sajandit tagasi tüütasid varateismeliste Tartu koolilaste seltskonnad lillemüüjaist tädikesi. «Kas te ei tea, et seda taime ei tohi korjata – see on looduskaitse all!» võisid noored nõudlikult küsida.

1958. aastal hakkas Salme tänava harjutuskooli viienda klassi õpilane Siivi Raju käima kooli loodusringis. 1959. aastal sai temast Tartu seitsmenda keskkooli õpilane ning Tartu noorte naturalistide jaama püsikülastaja.

1960. aastal ilmus 21 000 eksemplari Holger Puki lasteraamatut «Rohelised maskid». 158 leheküljel hargneb ülipõnev lugu salaorganisatsioonist, mis häbimärgistab linnalooduse rüüstajaid avalikult. Templeid tähtedega L ja R lüüakse sõna otseses mõttes nii rüüstajate ihule kui nende varale, aga kuvatakse ka kinoekraanile ja trükitakse ajalehes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles