Ähvardav Põhja-Korea kruvib pingeid

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea jätkas eile vaatamata põhjanaabri korduvatele sõjakatele ähvardustele demilitariseeritud piiriala lähedal naabrit ärritanud sõjaväeõppusi.
Lõuna-Korea jätkas eile vaatamata põhjanaabri korduvatele sõjakatele ähvardustele demilitariseeritud piiriala lähedal naabrit ärritanud sõjaväeõppusi. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea võimud teatasid eile kavast alustada uuesti tööd 2007. aastal pingelõdvenduse ajal suletud Yongbyoni tuumakompleksis, kus toodeti ka tuumarelvades kasutatavat plutooniumi.

Pingeid veelgi suurendava sammu eesmärk on Põhja-Korea riikliku uudisteagentuuri KCNA teatel tugevdada riigi tuumarelvajõude ja leevendada energianappust. Millal kompleksi tuumareaktor uuesti tööle pannakse, Pyongyang ei täpsustanud, kuid ekspertide sõnul võib minna kuid ja isegi aastaid, enne kui see täisvõimsusel tööle hakkab.

Sadakonna kilomeetri kaugusel pealinnast põhjas asuva tuumakompleksi töö peatati 2007. aastal. Rahvusvaheliste kõneluste tulemusena oli riik nõus kõik tuumarajatised ka täielikult likvideerima, lastes 2008. aastal õhku kompleksi jahutustorni. Siiski loobus Põhja-Korea kokkulepetest ning viis 2009. aasta mais läbi oma teise tuumakatsetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles