Pevkur: koolitasime inimesi, et vähendada vägivalda

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul on vägivalla vähendamise alus teadlikkuse suurenemine, millesse ka riik mullu panustas.

Valitsusele mulluse vägivalla vähendamise arengukava täitmist esitlenud ministri sõnul on probleem selles, et lapsed ja täiskasvanud vaikivad vägivalla maha ehk ei teata politseisse.

«Paraku lähisuhtevägivallast teatamata jätmine on täna kahjuks küllalt levinud, sestap on vägivalla vähendamisel üheks võtmeküsimuseks vägivallakuritegudest teatamisaktiivsuse kasvamine,» lausus Pevkur.

Selle vastu võitlemisel viidi mullu läbi kümneid koolitusi lastele, täiskasvanutele, ka kohalike omavalitsuste ning riigiametnikele.

Ühe näitena on valminud ühiskonnaõpetuse aineraamatute perevägivalda käsitlevad peatükid, videokoolitusena õppematerjal, milles kirjeldatakse perevägivalla olemust ning tuuakse välja vägivaldse käitumise tunnused.

Lisaks korraldati infopäevad politseinikele ja prokuröridele, et nad ühtlustaksid lähisuhtevägivalla menetlemise praktikaid.

Eelmise aasta jooksul on tegeletud ka inimkaubanduse juhtumite ennetamisega ning juba ohvriks langenud inimeste tõhusama abistamisega.

Näiteks on korraldatud teabepäevi välismaale tööle siirduvatele inimestele, et selgitada neile võimalikke inimkaubanduse ohte. 2012. aastal alustati uue Euroopa projektiga, mille kaudu arendatakse rahvusvahelist koostööd inimkaubanduse ühe vormi ehk tööalase ekspluateerimise juhtumitega tegelemisel.

Inimkaubanduse ohvrite tõhusamaks aitamiseks on ministeeriumidel toimivad koostöösidemed asjaomaste tugikeskuste ja varjupaikadega, et tagada inimkaubanduse ohvritele lisaks majutusele ka tasemel juriidiline ja psühholoogiline nõustamine ning muud vajalikud teenused, kuni ametiasutustega suhtlemise hõlbustamiseni välja.

Näiteks vajas eelmisel aastal tugikeksuste ja varjupaikade tuge 22 inimkaubanduse ohvrit, neist 14 mehe osas sekkuti, et lõpetada tööjõu ekspluateerimise juhtumid.

Pevkuri hinnangul tuleb jätkuvalt tähelepanu pöörata vägivallale internetis. «On loomulik, et igasugusesse vägivalda tuleb sekkuda võimalikult varakult, olgu selleks siis interneti vahendusel toimuv vaimne vägivald või sellele järgnenud koolikiusamised.»

Selleks, et internetiohud saaksid nii noortele kui täiskasvanutele selgemaks, viidi eelmisel aastal läbi 150 koolituspäeva Eesti lasteaedades ja üldhariduskoolides. Koostatud on nii õppemängud kui ka infomaterjalid lapsevanematele, kasvatajatele ja õpetajatele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles