Välisminister Paet loobus Ansipi Tõmošenko-avaldust kommenteerimast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet teel Reformierakonna juhatuse koosolekule.
Urmas Paet teel Reformierakonna juhatuse koosolekule. Foto: Liis Treimann

Välisminister Urmas Paet loobus Postimehe küsimustele peaminister Andrus Ansipi Ukraina-visiidil tehtud Julia Tõmošenkot puudutanud avalduse kohta konkreetseid vastuseid andmast.

Postimees esitas välisminister Urmas Paetile pressiesindaja kaudu kolm küsimust:

1) Teie erakonnakaaslasest peaminister Andrus Ansip ütles, et ühe daami küsimus ei tohiks Ukraina ja ELi suhete arengut takistada (http://www.postimees.ee/1199616/ansip-uhe-daami-kusimus-ei-tohiks-takistada-ukraina-ja-eli-suhteid/). See tekitas meedias pahameeletormi, sest maailmas inimõiguste eestkõneleja olla üritava riigi peaminister läks selle väitega vastuollu euroliidu üldise lähenemisega, kus justnimelt Tõmošenko-küsimus tugevalt liidu ja Ukraina suhete arengut pidurdab. Kas Eesti on asunud teadlikult euroliidu üldisele Ukraina-poliitikale vastu töötama või oli tegu meie peaministri diplomaatilise fopaaga?


2) Kas olete nõus ettevõtja Meelis Niinepuuga, kelle sõnul oli Ansipi taoline familiaarne teravmeelitsemine Janukovitši jaoks ühelt ELi liikmesriigi peaministrilt uskumatu kingitus? 


3) Mida arvate, kas ka Eesti avalikkus leiab, et «diktaatoritega» äri ajamine on tähtsam kui demokraatlike väärtuste eest seismine välispoliitikas?

Paet saatis pressiesindaja vahendusel järgmise vastuse:

«Eesti toetab Ukraina lõimumist Euroopa Liiduga ning kõikehõlmava vabakaubandusala sisaldava assotsiatsioonileppe allkirjastamist Ukrainaga. Euroopa Liit on seadnud suhetes Ukrainaga, sealhulgas assotsiatsioonilepingu sõlmimiseks kriteeriume mitte ühes konkreetses küsimuses vaid kolmes valdkonnas: valikuline õigusemõistmine, valimisseaduste täpsustamine ning üldised reformid, sh õiguskaitse valdkonnas.»

Lisaks soovitati välisministeeriumist Ansipi ütluste kohta Ukrainas lugeda valitsuse kommunikatsioonibüroo pressiteadet, mis vahendabki Meelis Niinepuu sõnu kasutades «progressiivseid uudiseid à la Ansip aitab ettevõtjaid ja Ukraina kuulub Euroopa perre».

Vaata valitsuse pressiteadet siit:

Peaminister Ansip kohtumisel president Janukovitšiga: Ukraina kuulub Euroopa perre

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles