Huvitav kogemus, aga 1x piisab!*

, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selliseid propagandakollaaže võis tellida väeosa fotograafilt. Sihikindel pilk ja sirge rüht kuulub reamees Maido Kikkasele (1970ndad).
Selliseid propagandakollaaže võis tellida väeosa fotograafilt. Sihikindel pilk ja sirge rüht kuulub reamees Maido Kikkasele (1970ndad). Foto: Erakogu

Nõukogude Sotsialistlike Vabariikide Liit oli üks väheseid riike, mis sätestas otsese seose kodanikuks olemise ja kohustusliku ajateenistuse vahel. Konstitutsioon teatas: «Sõjaväeteenistus NSV Liidu relvajõududes on Nõukogude kodanike austav kohustus.»

Kokku teenis külma sõja perioodil selle suurriigi relvajõududes üle 300 000 Eesti NSVst pärit mehe, neist umbes kaks kolmandikku eestlased. Eesti sõjamuuseum on alates 2007. aastast kogunud endiste Nõukogude ajateenijate ja ohvitseride teenistusperioodi käsitlevaid mälestusi. Meenutuste kogumine kestab 1. maini, misjärel materjal korrastatakse ning avaldatakse raamatuna. Alljärgnev artikkel annab põgusa ülevaate esmastest uurimistulemustest.

Ajateenistuse süsteemist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles