Kalle Muuli: värvid

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks voodilina ja veidi seelikuriiet – sellest tehti 1988. aastal rahvusvärvides lipud, mis paljudel meeleliigutuspisara silma tõid.
Kaks voodilina ja veidi seelikuriiet – sellest tehti 1988. aastal rahvusvärvides lipud, mis paljudel meeleliigutuspisara silma tõid. Foto: ERM

Laulva revolutsiooni esimene lipp ei olnud siidist, nagu see iludus, mis kõigi sinimustvalgete emana valmis 1884. aasta kevadel Karl August Hermanni abikaasa Paula Hermanni, õe Miina Hermanni (Härma) ja Emilie Beermanni näputööna.

Õigupoolest ei olnud see üldsegi mitte lipp, mis 14. aprillil 1988 Tartu muinsuskaitsepäevade avaüritusel kunagisel Eesti Üliõpilaste Seltsi majal rippus, vaid kõigest kolm eri värvi palakat, kuid tuhandetel üle kogu Eesti kokku tulnud inimestel oli neid lihtsaid riidetükke vaadates meeleliigutusest pisar silmas.

Muinsuskaitse selts oli esimene rahva loodud organisatsioon ENSVs. See politiseerus peaaegu kohe, sest kaitsmist vajava muinsusväärtusena nähti kogu rahvast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles