Euroopa suurim salasigaretiturg on Baltikumis

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salasigaretid.
Salasigaretid. Foto: Toomas Huik.

KPMG LLP värske uuringu kohaselt on Euroopa Liidu suurim salasigaretiturg Baltikumis – Eestis moodustab salaturg 19,7 protsenti kohalikust tarbimisest, Lätis 30,7 ja Leedus 27,5 protsenti. See seab meid 27 Euroopa riigi pingereas esimesele kolmele kohale.

Kuigi üleüldine sigarettide tarbimine on kahanenud kõigis kolmes Balti riigis, on salaturu osatähtsus jõudsalt kasvanud. Endiselt on suurim salasuitsude impordimaa Venemaa, kuigi sissevedu Valgevenest kasvab märkimisväärse kiirusega.

Ka Soomes on üldine tarbimine pisut kahanenud, samas suur hinnavahe idanaabriga ning laevaliikluse tihenemine on suurendanud salasigarettide sissevoolu nii Eestist kui Venemaalt. Soomes moodustas salasigaretiturg 2012. aastal 16,9 protsenti kogu turust, aasta varem 15,4 protsenti – see tõstab Soome salasigarettide levikult Euroopas Iirimaa järel 5. kohale. Ligi 70 protsenti Soomes levivatest ebaseaduslikest sigarettidest pärineb Venemaalt ja seitse protsenti Eestist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles