Kalle Muuli: Boris Kummi haual

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: Erich Norman

Nagu 14. aprilli öösel telemaja seitsmendal korrusel Rahvarinde algatuskoosolekul kokku lepitud, viis ETV saatejuht Hagi Šein kohe hommikul Rahvarinde algatusrühma deklaratsiooni Lenini puiesteele Valgesse Majja ja Kadriorgu ülemnõukogu presiidiumile. Kuna Eesti NSVs polnud ühtki organisatsiooni, liiati veel poliitilist organisatsiooni võimalik ametlikult asutada kompartei loata, siis oli deklaratsioonis selge sõnaga kirjas: Rahvarinde eesmärk on «realiseerida aktiivselt NLKP Keskkomitee kurssi».

Ettevõtmise algataja Edgar Savisaar helistas ise samal ajal loomeliitude pleenumi peakorraldajale Jaak Allikule ja kutsus tolle Metsakalmistule kohtuma. Veerand sajandit tagasi polnud see kohtumispaik põrmugi eriskummaline. Neljasilmajutte aeti siis sageli vabas õhus ja eriti armastas seda teha Savisaar, kes kartis hirmsasti pealtkuulamist.

ENSV Plaanikomitee osakonnajuhatajal polnud kultuuriinimestega suurt pistmist ja Allik polnud seepärast Savisaart loomeliitude pleenumile kutsunud. See meenus Allikule kohe, kui ta Rahvarindest kuulis. Alliku arvates ärgitas just loomeliitude edu ja pleenumist kõrvalejäämine Savisaart Rahvarinde ideega lagedale tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles