Afgaani tõlgid andsid Briti ministrid kohtusse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõduritena Afganistanis käinud Patrick Hemessey (vasakul) ja Jake Wood (paremal) ning tõlk Mohammed andsid eile Londonis üle 77 583 inimese allkirjaga petitsiooni, kus palutakse anda asüüli Briti vägedega teeninud tõlkidele.
Briti sõduritena Afganistanis käinud Patrick Hemessey (vasakul) ja Jake Wood (paremal) ning tõlk Mohammed andsid eile Londonis üle 77 583 inimese allkirjaga petitsiooni, kus palutakse anda asüüli Briti vägedega teeninud tõlkidele. Foto: AFP/SCANPIX

Suurbritannias ja sarnaselt Eestiga Helmandis nende väejuhatuse all teenivas Taanis käivad praegu vaidlused selle üle, kas ja kui paljudele afgaanidest tõlkidele varjupaika pakkuda. Eile teatas kolm Briti vägede heaks töötanud afgaani, et lähevad välisminister William Hague’i ja kaitseminister Philip Hammondi vastu kohtusse.

Afgaane esindava advokaadibüroo Leigh Day sõnul soovivad nad samasugust kohtlemist nagu Iraagis britte aidanud tõlgid. See tähendab võimalust minna elama Suurbritanniasse.

Kolmest afgaanist üks – Mohammedi nime all esinev mees – jutustas BBC-le, kuidas ta töötas Helmandis brittidega 2006. aastani, kui Talibani pommi plahvatuses viga sai. «Ma sain ähvardusi, nii telefonitsi kui isiklikult, ning see jõudis tasemeni, kus pidin langetama otsuse ja kodumaalt põgenema,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles