Kloostrivaremeis vingusid saed

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogiadoktorant Anti Lillak veab Valkena kloostri varemeis lõkkesse luu-uurija Martin Malve lõigatud võsa.
Arheoloogiadoktorant Anti Lillak veab Valkena kloostri varemeis lõkkesse luu-uurija Martin Malve lõigatud võsa. Foto: Martin Pau

Põlva keskkooli ajalooõpetaja Andrus Kiis nautis laupäevasel «Teeme ära!» talgupäeval Amme jõe ääres Valkena ehk Kärkna kloostri varemeis suurepärast seltskonda ja ilma ning sai pisut täiendust ajaloo vallas.

«Mulle jäi Kaur Alttoa ettekandest meelde näiteks väide, et Valkena klooster oli üks kolmest Eesti arhitektuuriobjektist, mis lihtsalt ei kopeerinud varasemaid ehitisi, vaid andis Euroopa arhitektuurile midagi juurde,» vahendas Kiis. «See oli kindlusklooster, aga harilikult tsistertslased oma kloostreid kindlustena ei ehitanud.»

Võimalusest Kärkna lähistele Lammiku külla tasuta rassima ja higistama sõita luges Andrus Kiis Facebookist. Pirita kloostri vaimulik Vello Salo istutas arheoloogiateadur Andres Tvauri pähe talgupäeva idee, Tvauri läkitas seepeale üleskutseid nii suhtlusportaali kui e-posti kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles