Per Nyholm: me soovime Euroopa poliitikat, mitte võimumänge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Per Nyholm
Per Nyholm Foto: Erakogu

Kahtlemata peab Euroopa tegema korda oma poliitika ja majanduse. Aga seda saab teha ainult siis, kui me mõistame, et Euroopa tähendab kultuuri, kirjutab taani ajakirjanik Per Nyholm.

Minu seisukohad lähtuvad Euroopast. Aga enam Euroopast kui kultuuri ja kultuuride kontinendist, tsivilisatsiooni, lugude ja seikluste kontinendist, ja mitte niipalju murdunud pankade ja murtud lubaduste kontinendist. Neis probleemides on raske süüdistada Europet, imekaunist printsessi, kelle Zeus valge sõnnina üle Vahemere Kreetale viis ja kellest hiljem arenes välja poliitiline ja intellektuaalne idee nimega Euroopa.

Mõtlesin korraks, et peaksin kirjutama Euroopa Liidu demokratiseerimise vajadusest, aga loobusin sellest kiiresti. Seda vajadust pole või õigemini see on alati olemas, aga see pole nii pakiline. EL on demokraatlik: täitevvõimu kehastab Brüsseli komisjon, mida kontrollivad ministrite nõukogu ja parlament, mõlemad üdini demokraatlikud institutsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles