Väärteomenetlus muutub sujuvamaks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Eile kooskõlastusele saadetud uus väärteomenetluse seadustik toob kaasa mitu olulist muudatust. Näiteks kaob senine suuline hoiatamine, mida tuli tegelikult kirjalikult vormistada, ja pikendatakse rahatrahvi vabatahtliku maksmise tähtaega kuni 90 päevani.

«Suuline hoiatamine praegusel kujul kaob ära,» kinnitas justiitsminister Hanno Pevkur, selgitades, et praegune suuline hoiatamine eeldab selle kirjalikku fikseerimist. Nimelt antakse edaspidi vähetähtsa väärteo puhul menetlejale õigus kaaluda menetluse alustamata jätmist ja piirduda isiku suulise hoiatamisega.

«Menetlejal on õigus otsustada, kas tegemist on tähtsa või vähetähtsa väärteoga,» rääkis justiitsministeeriumi karistusõiguse ja menetluse talituse juhataja Kati Maitse-Pärkna. «Väärtegu ei ole vähetähtis, kui sellega on tekitatud kahju või menetlus alustatakse kodaniku teate alusel, milles on viidatud tekitatud kahjule.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles