Roolijoodik ostis konfiskeeritud auto ise tagasi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Auto purjuspäi juhtimise eest vanglakaristust kandnud Jüri Labo ostis talt kohtuotsusega konfiskeeritud Škoda Felicia Saare maavalitsuse korraldatud enampakkumisel tagasi, makstes sõiduki eest 400 eurot.

Kirjaliku enampakkumise läbi viinud Saare maasekretär Jaan Leivategija sõnul ei keela ükski seadus konfiskeeritud autot tagasi ostmast, kirjutab Meie Maa.

«Kui inimene tahab talt konfiskeeritud sõidukit tagasi osta, võib ta seda teha. Auto omamiseks ja ostmiseks ei ole ju keeldu pandud. Samahästi oleks võinud turult masina osta. Pealegi ei ole tegemist tsiviilkäibes keelatud või piiratud asjaga,» selgitas Leivategija. «Ega me ei andnud talle seda niisama tagasi, ta pidi sõiduki välja ostma,» lisas ta.

Leivategija möönis, et juhtum tundub pisut koomiline, ent juriidiliselt on kõik korrektne. Igaks juhuks küsis maasekretär Labolt, ega mees kavatse ometi ise selle autoga sõitma hakata. «Ta rääkis, et naabrimees hakkab teda sõidutama. Mehel endal olevat tervis kehv ning tal on vaja arsti juures ja poes käia,» ütles Leivategija.

«Autot võib omada igaüks, sõltumata sellest, kas tal juhtimisõigus on või mitte,» täiendas maasekretär.

Ka ringkonnaprokurör Svetlana Maripuu ei näinud konfiskeeritud auto enampakkumisel tagasiotsmisel seaduslikku takistust. «Keegi ei ole talt auto ostmise õigust ära võtnud. Seda ei saagi keegi teha. Kusagil ei ole keelatud iseenda autot tagasi osta. Sellist seadust ei ole olemas. Labo maksis auto riigile kinni. Ka riik pole millestki ilma jäänud,» nentis prokurör.

Kohus karistas mitmeid kordi purjuspäi juhtimisega vahele jäänud 64-aastast Jüri Labot mootorsõiduki alkoholijoobes juhtimise ning kohtuotsuse täitmisest kõrvalehoidmise eest ühe aasta ja ühe kuu pikkuse reaalse vangistusega.

Lisakaristusena võttis kohus mehelt kaheks aastaks ära mootorsõiduki juhtimise õiguse ning konfiskeeris talt 1999. aastal valmistatud sõiduauto Škoda Felicia kui kuriteo toimepanemise vahendi. Juhtimisõiguse äravõtmist hakatakse lugema alates vanglast vabanemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles