Kalle Muuli: suur Pauk

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann, Marju Lauristin ja Edgar Savisaar
Rein Veidemann, Marju Lauristin ja Edgar Savisaar Foto: Eesti Filmiarhiiv

Rahvarinde sünd meenutas Suurt Pauku. See oli plahvatus, mis järgnes 13. aprilli telesaatele «Mõtleme veel». Rahvarinne sündis kogu maal nii kiiresti, et aastakümnete tagant vaadates näivad selle energilised eestvedajad uimaste sabassörkijatena. Seepärast on ka mõttetu arutada, kes tegelikult asutas Rahvarinde ja milline kolmetäheline organisatsioon seda juhtis. Rahvarinde juhtkonnas oli palju kommuniste ja küllap ka KGB mõjuagente, aga sel pole erilist tähtsust. Vähemasti 1988. aasta kevadel ja suvel ei juhtinud Rahvarinnet keegi. Ka mitte 14. mail asutatud algatuskeskus.

EKP Keskkomitee büroo andis Rahvarinde loomiseks loa 26. aprillil. Alles pärast seda, 30. aprillil ilmus trükiajakirjanduses esmakordselt üleskutse rahvarinde loomiseks. Ent tervelt kümnendik kõigist rahvarinde tugirühmadest oli selleks ajaks juba loodud, paari nädalaga olid tuhanded inimesed juba koondunud, ilma et keegi oleks selleks korraldust andnud. Mai lõpuks oli asutatud juba umbes 70 protsenti kõigist Rahvarinde tugirühmadest. Kui keegi selles vabanemispuhangus üldse kedagi juhtis, siis pigem juhtis rahvas Rahvarinde juhte, sundides neile peale üha radikaalsemaid seisukohti.

Kus on siis ikkagi Rahvarinde läte?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles