Miina Piir: väsinud elamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miina Piir
Miina Piir Foto: Erakogu

Ida-Tallinna keskhaigla hingehoidja Miina Piir kirjutab, et kelle arvates eutanaasiat sooviv inimene eksib millegi vastu, võiks korra olla surija ja tema lähedastega lõpuni välja. See kogemus kaotab peenutsevalt vältiva suhtumise surma ning näitab elust ja eutanaasiast palju laiemat pilti.

Kuidas aidata neid, kel ei ole surmavat haigust, kuid kes on väsinud elamast? Neid, üle kaheksa- ja üheksakümneaastaseid, kes küsivad «tabletti», mis piinad lõpetaks – «Teil ju kindlasti on selline tablett?». Neile inimestele ravimeid andes tuleb oodata, kuni need võetud, sest muidu «maiustavad» nad ühel õhtul peotäie unerohuga ja enamasti see ei tapa. Nende inimeste elu on kuhugi ära kadunud, aga surm neid veel ei taha.

Mida teha, kui surm ei võta ja elada enam ei taha, siiralt ei taha? Säärast probleemi ei teki kunagi dementsel inimesel, vaid ikka neil, kel mõistus selge, jalad-käedki liiguvad, aga inimene tunneb, et ei ole enam millekski võimeline ega kellelegi vajalik. Needki inimesed soovivad elust lahkuda väärikalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles