Mees tahab väidetava needuse tõttu nime vahetada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Portaali Postimees.ru toimetusse pöördus 37-aastane Maksim, kes tahab sensitiivi soovitusel oma perekonnanime ära muuta, sest tema suguvõsal lasuvat juba alates 16. või 17. sajandist needus.

Maksim rääkis, et sensitiivi poole pöördus ta aastal 2000, pärast oma isa ja onu surma. «Sensitiiv ennustas ette isa kahe venna surma ja ütles, et see on seotud meie perekonnanimega,» rääkis mees ning lisas, et ükski surm polnud vägivaldne.

Nii näiteks suri üks sugulane lõikehaava tagajärjel saadud veremürgitusse, Maksimi isa suri 1999. aastal, isa kolm venda ajavahemikus 2000. kuni 2002. aastani. «Sensitiiv rääkis, et kas 16. või 17. sajandist on meie suguvõsa peal needus. Siis ma seda ei uskunud, kuid 2006. aastal pöördusin Moskvas ühe sensitiivi poole ning too kinnitas Tallinna selgeltnägija sõnu ning soovitas perekonnanime ära vahetada,» rääkis Maksim.

Ta jutustas, et nendel sugulastel, kes oma perekonnanime ära muutsid, läks elus hästi. Ta ise on viimasel ajal elanud Saksamaal ning pole märganud oma elus midagi ebatavalist, mis võiks olla seotud suguvõsa needusega. «Võib-olla ainult see, et alates 2008. aastast olen ma sagedamini haiguslehel olnud. Sensitiiv konkreetselt mulle midagi ei ennustanud. Ta ainult ütles, et perekonnanimi võib halba mõju avaldada. Sellepärast ma tahangi nime kindluse mõttes ära vahetada.»

Maksim tahab võtta uue perekonna- ja eesnime ka sellepärast, et välismaalastel oleks lihtsam tema poole pöörduda. «Uus nimi pole enam venepärane, vaid välismaine ning ei ole minu suguvõsaga kuidagi seotud,» kinnitas ta.

Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas ei osanud öelda, kas sensitiivi soovitus ja suguvõsa needus on piisavalt mõjuvad põhjused nimevahetuseks. Ta ütles, et sellise avalduse saab läbi vaadata nimeseaduse selle sätte alusel, mis käsitleb nimevahetust «muul mõjuval põhjusel». Seda, kas põhjus on piisavalt mõjuv, hindab vastav komisjon ning niisuguse avalduse puhul soovib komisjon kindlasti täiendavat infot.

Pungase sõnul pole nimevahetuse põhjusena suguvõsa needust varem mainitud, küll aga on soovitud nime vahetada «numeroloogilistel kaalutlustel». Levinuim põhjus nimevahetuseks on soov kanda oma vanemate, vanavanemate või või kaugemate esivanemate perekonnanime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles