Kübara läbimurre Berliinis

Madli Pesti, Prantsusmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rippuv Risto Kübar tantsitab Sylvana 
Krappatschi lavastuses «Orpheus steigt herab».
Rippuv Risto Kübar tantsitab Sylvana Krappatschi lavastuses «Orpheus steigt herab». Foto: Julian Röder

Saksakeelse teatri tähtsaimal festivalil, 50. korda toimunud Theater­treffenil osales ka eesti näitleja. Berliinis 4.–20. maini peetud festivali programmi valib alati seitsmeliikmeline teatrikriitikute žürii, kes vaatab aasta jooksul Saksamaal, Austrias ja Šveitsis kokku ligi 450 lavastust.

Kümne lavastuse valimisel lähtutakse ebamäärasest kriteeriumist «märkimisväärne». Sel aastal mahtus kümne märkimisväärseima lavastuse hulka ka Sebastian Nüblingi Münchner Kammerspieles tehtud lavastus Tennessee Williamsi näidendist  «Orpheus steigt herab» («Orpheus allilmas», eesti keelde tõlkinud Jaak Rähesoo, originaalpealkiri «Orpheus Descending»), kus peaosa mängib NO99 näitleja Risto Kübar. Sebastian Nübling on eesti vaatajatele tuttav kui «Three Kingdomsi» lavastaja – eesti, saksa ja inglise koostöölavastus aastast 2011.

Tennessee Williamsi «Orpheust allilmas» (1957; lavastus Pärnu Endlas 1990) mängitakse harva, kuigi see on williamsliku maailma omamoodi kvintessents – teemad nagu võim ja vägivald, sotsiaalsete piiride kompamine ja ühiskonnast väljaheidetu psühholoogia on siin esitatud erilise selgusega, kuid ehk liiga karmilt ja teravalt, et näidend saavutanuks kommertsedu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles