Mart Laar: enne ja nüüd

Mart Laar
, Lennart Meri konverentsi lõpukõneleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Me ei oleks ka kõige hullemas unenäos suutnud ette näha, et pärast Euroopa Liitu astumist hakkame tegelema Lõuna-Euroopa võlgade katmisega. Selle tagajärjel võivad populistid seni üsna euroopalikku poliitikat ajanud parteid järgnevatel valimistel kõrvale lükata, «sest inimesed tahavad elada hästi, nüüd ja praegu».

Artikkel sai pealkirja «Enne ja nüüd» Jakob Hurda esimese eestikeelse luuletuse pealkirjast, millega ta 1860. aastal Pärnu Postimehes Eesti avalikkuse ette astus. Praegune hetk on Lennart Meri konverentsile pühendatud artikli jaoks väga sobiv, sest just sel aastal möödus päev, mil taasiseseisvunud Eesti Vabariik sai vanemaks kui enne suurt sõda eksisteerinud Eesti Vabariik.

Lennart Meri oli sündinud ja kasvanud esimese vabariigi ajal. Ta oli üle elanud selle hävingu ning olnud osaks selle kannatustest. Seetõttu oli selle aasta priiuse põlistumise päev üks Lennart Meri suuremaid unistusi. Ta elas ja töötas selle nimel, et see päev saabuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles