Valimistelk töötas turul täie auruga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimistelk kihas kesknoortest, kes puhusid õhupalle täis ja askeldasid muidu ringi.
Valimistelk kihas kesknoortest, kes puhusid õhupalle täis ja askeldasid muidu ringi. Foto: Toomas Huik

Tallinna keskturule lähenedes hakkasid eile juba kaugelt silma rohelised õhupallid. Edasi minnes hakkas paistma ka valge telk, kus askeldasid Keskerakonna noored.


Päris telgi juurde jõudes sai selgeks, et siin asub e-hääletamise koht. Sellest andsid tunnistust vali muusika ja kõigile möödakäijatele K-kompvekke ja rohelisi Keskerakonna logoga õhupalle jagavad neiud.




Telgi nurgas laual seisis sülearvuti koos ID-kaardi lugejaga. Telgi välisseintel rippus nii eesti- kui ka venekeelne õpetus, kuidas ID-kaardi abil europarlamendi valimistel hääletada. Telgi teises nurgas seisis gaasiballoon, kus kesknoored end roheliste õhupallide täispuhumisega lõbustasid.



Keskpäev on turul käimiseks hea aeg. Seetõttu liikus telgi ümber palju rahvast. Õhupallide ja kommide jagamine tõmbas ligi. Inimesed, nii vanad kui ka noored, tulid ja läksid. Küsisid küsimusi ja said kesknoortelt vastuseid.



Üks vene keelt kõnelnud mees, kes oma nime avalikustamisest huvitatud ei olnud, ütles, et tema küll siin hääletama ei hakka ning ei lähe ka valimisjaoskonda seda tegema. Tema lihtsalt ei uskuvat enam kedagi ja tal on ükskõik, kes Eestist europarlamenti valitakse.



Nähes ajakirjanikku ja fotograafi valimistelgi juures askeldamas, astus ligi krapsakas vanaproua Valli Soitu. «Mina olen kogu aeg Savisaare poolt olnud,» kinnitas ta kindlal häälel. «Aga europarlamendis tahaksin ma näha pigem Ojulandi, tal on juba kogemus olemas. Savisaar aga jäägu ikka siia.»



Samas mainis vanaproua, et niisuguses läbipaistvas ja noori täis telgis jääb hääletamiseks privaatsust väheks küll. Seetõttu ta hääletama ei kiirustanudki. Pealegi ei oskavat ta ID-kaardiga midagi peale hakata.



Telgis askeldanud kesknoored kinnitasid, et hääletajaid on olnud küll, kuigi mitte eriti palju. Hääletada saavat aga telgis kuni järgmise nädala kolmapäevani. Privaatsuse kohta ütlesid nad, et kui keegi arvuti juures hääletama hakkab, lähevad kõik teised telgist välja. Tegelikult pole aga sellest kasu, sest valgest võrgust telgi seinad on läbipaistvad.



Vanem mees Toivo Arikainen seisatas ka telgi juures ning otsustas siis sisse astuda, et oma hääl Savisaare poolt anda, nagu ta kinnitas. Kahjuks jäi asi katki, sest mees ei mäletanud oma ID-kaardi PIN-koode. Nimelt peab hääletamisel teadma nii esimest kui ka teist PIN-koodi.



Just koodide mittemäletamise tõttu tuli teistelgi hääletada soovijatel valimistelgist lahkuda.



End lihtsalt Ennoks nimetanud vanem mees uuris samuti telgi seinal rippuvat e-hääletamise juhendit. Küsimusele, kas ta soovib ka oma hääle siin anda, vastas mees, et talle ei meeldi, kui midagi väevõimuga peale surutakse, ning lisas, et tahab ise rahulikult otsustada, kellele oma hääle annab.



«Minule Keskerakond meeldib,» kinnitas Sauelt pärit Lembit Vahar, kes keskturult tuli ja telki uudistama jäi. Ta küsis kesknoortelt täispuhumata õhupalli ning libistas selle turukotti.



Vahar ütles, et täispuhutud palliga on tülikas bussis sõita. Sauel valitsevat Reformierakonda ta ei kartvat. Seetõttu võiks ta Keskerakonna õhupalliga julgelt Sauel ringi käia.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles