Sooäär: parteide sisevalimisi võiks korraldada VVK

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär
Imre Sooäär Foto: Viktor Burkivski

Riigikogu liige, Reformierakonda kuuluv Imre Sooäär leiab, et parteide sisevalimisi võiks teenusena korraldada vabariigi valimiskomisjon (VVK).

«Natuke liiga palju Chicagot, kahtlusi ja kampaaniat ainult ühe erakonna sisevalimiste teemal, rääkimata sellest, et teiste erakondade sisevalimisi pole ka keegi auditeerinud ja kas sealgi kõik päevavalgust kannataks,» märkis Sooäär suhtlusvõrgustikus Facebook.

VVK süsteem on tema sõnul maksumaksja rahaga üles ehitatud ja seisab valimiste vaheaegadel niikuinii jõude. «Poleks keeruline selle kaudu ka erakondade elektroonilisi sisevalimisi korraldada, kui eesmärgiks on vabad ja õiglased valimised. Siis oleks häälte kokku lugemine erapooletu,» ütles ta.

Sooääre sõnul on kokkuvõttes kõigi poliitikute ja erakondade huvides, et süsteem muutuks läbipaistvaks ja auditeerituks. «Siis pole ka ruumi susserdajatele ja petturitele ja võtaks asjatu vastastikuse kahtlustamise maha,» lausus ta, pidades praeguse olukorra puhul kõige kurvemaks, et usaldusel põhinenud süsteemi on kellegi kasuks ära kasutatud.

Seetõttu on tema sõnul hoobi saanud kogu e-valimiste usaldusväärsus hoolimata sellest, et erakonna sisehääletusel kasutatakse teistsugust süsteemi kui üleriiklikel valimistel. «Ka väljapoole Eestit paistab see ikka kui lihtsalt e-valimine. Ja miks süsteeme dubleerida? Ühest töötavast süsteemist peaks ju piisama,» märkis Sooäär.

Hääletuspettuse tõttu lahvatanud skandaalis ta poolt ei valinud, öeldes, et praeguses vaidluses on ühe erakonna liikme sõna teise vastu. «Mine võta kinni, kummal rohkem tõde või õigust on, kui muid tõendeid pole. Mõlemal omad motiivid ehk «Viimset reliikviat» tsiteerides: «Kes lasi tõde jälle sedapidi paista?»» lisas Sooäär.

Reformierakonna sisevalimispettust uuriv töörühm teeb oma tööst kokkuvõtte täna pärastlõunal ning esmalt arutab seda kell 16 partei aukohus. Homme peaks pettuseskandaali arutama üldkogu järel esimesele koosolekule kogunev erakonna juhatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles