Laar ei välista konflikti Rahvaliiduga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Erakonnakaaslastele lähetatud e-kirjas nimetas Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar kolme erakonna kokkulepet parimaks võimalikuks tulemuseks, kuid ta ei välistanud tulevikus võimalikku konflikti Rahvaliiduga.

Laar märgib kirjas, et Eesti majanduse on kriitilises seisus ning kogu Eesti on murdepunktis.

Tema sõnul kärbiti seni eelarvet «otsekui maniküürikääridega kassi saba lõigates ehk hästi väikeste tükkide kaupa», kuid needki järeleandmised ei aidanud koalitsiooni hoida.

«Selleks, et hoida järgmisel aastal Eestit vee peal ehk 2,9 protsendilises defitsiidis, tuleb lisaks praeguseks juba tehtud otsustele kärpida eelarvet veel vähemalt 8,8 miljardit krooni,» kirjutab Laar.

Iseloomustades praeguseks kolme erakonna -IRLi, Reformierakonna ja Rahvaliidu - kõnelustel saavutatud ühisosa, sõnab Laar, et «nimetatud koosseisus paremat tulemust, kui see kokkulepe, polnud võimalik saavutada.»

Samas kritiseeris IRLi esimees Rahvaliidu käitumist kõnelustel. «Rahvaliidu delegatsioon vaatas toimuvat pealt, olles kaevunud oma punaste joonte taha, mis kaugemale minevad kokkulepped juba ette välistas,» kirjutas Laar, lisades, et enamus kohtadest, kus kärpeid võiks teha, on Rahvaliidu poolt välistatud.

«Arvestades Rahvaliidus tegutsevaid poliitikuid pole paraku ka kahtlust, et koalitsiooni sõlmides ja valimiste lähenedes, surve «populaarsete» otsuste tegemiseks vaid kasvab, mistõttu pole välistatud samasugune konflikt, nagu tekkis sotsiaaldemokraatidega,» kirjutab Laar.

«Sellele vaatamata on poolik samm parem kui lõputu vaidlemine, mistõttu leian, et hetkel on IRLil mõtet saavutatud kokkulepe eelarve tasakaalu otsimiseks vastu võtta, lisades sellele aga oma seisukoha, et meie meelest on tegemist pooliku lahendusega, mistõttu valitsusel tuleb tööd eelarve tasakaalu viimiseks jätkata,» kirjutab Laar.

Tema sõnul peab volikogu langetama ka otsuse, kas kärpekava teostamiseks on vaja Rahvaliit valitsusse kaasata.

«Tegemist on tõsise otsusega, mille tegemisel ei tohi me lähtuda mitte poliitilistest kaalutlustest ega emotsioonidest, vaid sellest, mis on Eestile parem,» kirjutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles