Ilves valis eurosaadiku täna Jõhvis

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on 2006. aastal riigikogus toimunud presidendi valimiste eel Toompeal väljas olnud installatsioon.
Pildil on 2006. aastal riigikogus toimunud presidendi valimiste eel Toompeal väljas olnud installatsioon. Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves andis täna oma hääle Euroopa Parlamendi valimistel Jõhvi valimisjaoskonnas nr 2.

President Ilves alustab täna kahepäevast visiiti Ida-Virumaal ning kuna ta soovis hääletada Euroopa Parlamendi eelvalimiste esimesel päeval, andis president oma hääle Jõhvis, teatas presidendi kantselei.

Ilves kutsub kõiki hääleõiguslikke EL kodanikke, kes elavad Eestis, osalema europarlamendi valimistel.

Ilvese sõnul tuleb europarlamenti valida esindajad, kes on töökad, kellel on olemas teadmised, kuidas kujunevad ja kujundatakse Euroopa ühised huvid, kellel on eeldusi kujuneda Euroopa Parlamendis oma valdkonna arvamusliidriks ning kes oskavad panna oma sõna maksma nii parlamendi komisjonis kui ka fraktsioonis.

«See kõik eeldab koostöö tahet ja oskust. Eesti poliitikale omase lahmimise, lihtsustamise või siltide kleepimisega ei ole Brüsselis ja Strasbourgis midagi peale hakata,» ütles president Ilves.

Tema sõnul mõjutab seekordset valimistulemust kindlasti ka Eesti sisepoliitikas, majanduses ja poliitilises kultuuris kujunenud olukord.

«Ma meenutan, te Euroopa Parlamendis ei arutata Eesti sisepoliitilisi küsimusi ja meid kui valijaid peavad huvitama, millised on erakondade ideed Euroopa probleemides,» ütles president.

Kommenteerides e-valimiste legitiimsuse ja «valimistelkide» ümber puhkenud poleemikat, ütles president Ilves, et demokraatlikes riikides valitseb tava muuta valimisprotseduur võimalikult lihtsaks, säilitades seejuures valimiste suhtes kehtestatud nõuete range järgimise.

Väljastpoolt valimisjaoskonda posti teel hääletamine on paljudes riikides massilisest kasutusel, salajasuse osas on see võrdväärne Interneti teel hääletamisega.

«Kui mõni poliitiline jõud soovib pöörduda tagasi paberi ja pliiatsiga üksnes valimispäeval hääletamise juurde, siis tähendab see valimiste üldisuse põhimõtte vastast käitumist. Soovi, et osa inimesi ei pääseks oma valikut tegema, ei kanna demokraatlik mõtteviis,» ütles riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles