Inspektorid avastasid Võrtsjärvest hulga ebaseaduslikke püüniseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veest välja tõmmatud ebaseaduslikult püügile seatud nakkevõrgud. Pilt on illustratiivne.
Veest välja tõmmatud ebaseaduslikult püügile seatud nakkevõrgud. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Sellel nädalal Võrtsjärve kontrollinud keskkonnainspektsiooni inspektorid avastasid hulga ebaseaduslikke püüniseid, kusjuures kontrollreidil lõid kaasa ka mitmed kohalikud kalurid.

Tragimine viidi läbi 3.- 4. juunil ja see hõlmas kogu Võrtsjärve ja Väike-Emajõe suudmeala. Praegust koha kudemis- ja püügikeeluaega ning sama järve idakaldal asuva maaülikooli limnoloogiakeskuse soovitusi arvestades välditi tragimisel neid piirkondi, mis teadaolevalt on sobilikud koha koelmualadeks.

Limnoloogiakeskuse juhataja Ain Järvalti sõnade järgi võiks seal tragimine hirmutada pesal valvavat isakoha või matta viljastatud marja muda ja liiva alla ning sellega tekitada keskkonnale suuremat kahju, kui seal asuvad ebaseaduslikud püügivahendid.

Keskkonnainspektsiooni kalakaitseosakonna peainspektor-nõuniku Meit Grossmanni sõnul osales tragimisel osales kokku seitse inspektsiooni paati ja kaks kalurite paati. Kahe päeva jooksul eemaldati järvest kokku 17 nakkevõrku, kaks kaldamõrda ja 10 harrastuspüügivahendit, milleks olid ankurdamata unnad ja õngejadad. «Arvestades, et sel aastal väljastatakse kutseliseks või harrastuspüügiks igakuiselt Võrtsjärvel kokku 360 võrguluba, siis moodustavad ebaseaduslikud võrgud sellest 4,7 protsenti,» ütles Grossmann BNSile.

Kuna 15. märtsist kuni 31. augustini kehtib Võrtsjärvel võrgupüügikeeld, oli seaduslike võrkude järves paiknemine operatsiooni ajal välistatud. "Olgu võrdluseks öeldud, et sarnast operatsiooni viis keskkonnainspektsioon esimest korda Võrtsjärvel läbi 2005. aastal ja siis eemaldati püügilt 37 nakkevõrku. Seetõttu võib tänast olukorda Võrtsjärvel pidada heaks," lisas Grossmann.

Tema sõnul oli positiivne ka kalurite aktiivne osalemist, mis näitab, et kalurid sarnaselt keskkonnainspektsioonile mõistavad ebaseaduslike ja hüljatud püügivahendite kahjulikku mõju nii kalavarudele kui ka järve üldisele ökoloogilisele tervisele.

Vahetult enne Võrtsjärve puhastamist viidi sarnane operatsioon kuue päeva jooksul läbi ka Peipsi- ja Lämmijärvel, kus eemaldati järvest 869 nakkevõrku.

Võrtsjärve, Peipsi ja Lämmijärve risu- ja salavõrkudest puhastamise operatsioonid viidi läbi Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles