Suvine soojus täitis Stroomi ranna päevitajatega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stroomi rand.
Stroomi rand. Foto: Liis Treimann

Kesklinnast Stroomi ranna poole sõitma hakates oli niisugune tunne, et ega täna vist rannas eriti palju inimesi pole. Ikkagi ju esmaspäev. Mööda Kolde puiesteed rannale lähenedes see tunne aga kadus.

Inimesi liikus mere poole päris hulgakesi. Autosid oli nii palju, et vaba koha leidmine tekitas tõelist peavalu. Tuli tükk maad Kopli poole sõita, et sõiduvahend tee äärde jätta.

Päike ning suhteliselt soe vesi oli randa meelitanud hulgaliselt noori, aga ka pensionäre. Mõni oli jõudnud end juba päris pruuniks päevitada. Oli aga ka neid, kes täna tõenäoliselt esimest korda sel aastal rannaliivale pikali heitis. Üllatavalt palju inimesi käis end ka merevees kastmas. Tõsi, enamik neist olid lapsed.

Stroomi rand on selles mõttes hea koht, et seal leiab iga inimene endale sobiva paiga - kes tahab liival pikutada, kes rohu peal külitada, kes aga hoopis põõsaste varjus õhuvanne võtta. Ja ruumi jätkub kõigile.

Turvafirma G4S rannavanem Margo Napp kinnitas, et võrreldes eilsega on täna ikka suhteliselt rahulik päev. Eile oli Stroomi rannas hooaja pidulik avamine, mistõttu loendati nii liival kui parkmetsas kokku kuni 8000 inimest. Täna keskpäeval oli mere ääres liival umbes 500 päevitajat.

Napp kinnitas, et eile oli kolmel rannavalvuril käed-jalad tööd täis, sest päris mitmele inimesele tuli esmaabi anda. Kes oli end kriimustanud, kes põrutanud, kellele oli päike liiga teinud. Tohterdamist said kõik.

Napp lisas, et kui tõesti peaks juhtuma, et kolme mehega ei suudeta kogu rannal vajalikul määral pilku peal hoida, kutsutakse abi. Seda ei tohi küll olla, et inimesed rannas kuidagi ohtu võiksid sattuda.

Firma G4S kommunikatsioonidirektori Andres Lemberi sõnul peaksid lapsevanemad meeles pidama, et rannas tuleb lastel silm hoolikalt peal hoida. Eile oli ainuüksi Stroomi rannas seitse niisugust juhtumit, kus lapsed oli kaduma läinud või ei leidnud nad oma vanemaid üles. Õnneks said rannavalvurite abiga pered lõpuks siiski kokku.

«Üks väike nipp on niisugune, et lastele võiks veekindla vildikaga käe peale kirjutada vanemate telefoninumbri, siis saab rannavalvur lapse isa või emaga kergesti ühendust võtta,» ütles Lember.

Täiesti lubamatu on Lemberi väitel see, et väikesed lapsed lastakse päris üksinda randa. Eile juhtuski niisugune asi, et üks 8-aastane poiss tuli rannavalvurile ütlema, et tal on riided kadunud. Otsimine tulemusi ei andnudki. Kõigele lisaks selgus, et poiss oli üksi randa tulnud.

Ei jäänudki muud üle, et rannavalvurid viisid ujumispükste väel poisi autoga koju. Sellega polnud aga seiklused veel lõppenud, sest vanemaid ei olnud kodus, nii et poiss ei saanud uksest sisse. Õnneks võtsid naabrid ta enda juurde. Aga seegi ei olnud veel kõik. Nimelt oli poiss täna jälle rannas, sest isa oli ta saatnud toavõtmeid otsima, ähvardades talle peksa anda, kui võtmed välja ei ilmu.

Täna lehvis Stroomi rannas kollane lipp. Napi sõnul tähendab see, et päris ohutu vette minek ei ole. Suur tabel rannavalvurite vaatlusputka seinal näitas, et vee soojus on 17 kraadi. Kui aga temperatuur langeb alla 16 kraadi, tõmmatakse masti punane lipp. Kuid vee soojus ei ole sugugi ainuke tegur, mille järgi lippu vahetatakse. Näiteks tugev lainetus on kindlasti üks asi, mis muudab vette minemise ohtlikuks.

Peale Stroomi oli ka Pirita rannas eile 500 inimest.  Neile kahele jäid teised pealinna rannad oluliselt alla: Kakumäel oli 175, Pikakaril 50 ning Harku järve ääres 300 inimest.

Temperatuurid Tallinna randades täna keskpäeval

Rand Õhk (ºC) Vesi (ºC)

Stroomi 20 17
Pirita 19 14
Kakumäe 20 14
Pikakari 22 10
Harku järv 27 21

Allikas: G4S

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles