Teleeksperiment: Tartus sai vabalt narkootilist ainet osta

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanikule müüdi päise päeva ajal Tartu kesklinnas narkootikumi
Ajakirjanikule müüdi päise päeva ajal Tartu kesklinnas narkootikumi Foto: Reporter.ee
Reporter.ee avastas, et Eestis müüakse kanepisarnast narkootikumi, mida vahendatakse spetsiaalse kodulehe kaudu ja mille edasimüüja ajakirjanikule kinnitas, et aine on täiesti seaduslik.

Teelõhnaline rohttaimedest saadav puru kannab nime Spice ning selle toime sarnanevat kanepile.

Reporter.ee võttis internetist leitud kodulehe kaudu ühendust aine edasimüüjaga ning sai temaga eile pärastlõunal Tartu kesklinnas kokku. Mehelt ostetud kolmegrammise kotikese hinnaks oli 495 krooni.

Puru edasimüüja kinnitas ajakirjanikule, et sellega kaubitsemine on täiesti seaduslik ning kaalus isegi intervjuu andmist.

Mitmete aine tarvitajate sõnul on sellel tugevam toime kui kanepil. Spice’i edasimüüja koduleht lubab puru toimeajaks 5-6 tundi.

Ravimiamet: müük on ka Eestis keelatud

Ravimiameti sisse- ja väljaveo ning narkootiliste ja psühhotroopsete ainete büroo juhataja Eda Lopato kinnitas Postimehele, et vastupidiselt Reporteri uudislõigus väidetule on narkootilise toimega puru Spice müümine Eestis keelatud.

«Senine meediakajastus «Suvereporteris» oli eksitav. Kõnealuse toote müük ei ole Eestis legaalne, müük on keelatud nagu paljudes teistes riikides,» kinnitas Lopato.

Tema sõnul määratles ravimiamet tänavu jaanuaris osa Spice'i sarja toodetest pakendi märgistuse alusel ravimiks, kuna need sisaldavad tugevatoimelisi taimi. Seejuures lähtuti sotsiaalministri määrusest, mille alusel määratletakse tooteid nende märgituse ja pakendile lisatud info alusel.

Sellest, et tegu on ravimiga, millel puudub Eestis müügiluba, on Lopato sõnul teavitatud ka postitolli ja politseid. Ta rõhutas, et Spice'i sarja toodete müük ja reklaamimine pole Eestis legaalne tegevus.

Mitmetes teistes Euroopa riikides on Spice'i sarja müümine ravimiameti andmeil keelatud seetõttu, et tooteid analüüsides on avastatud neile lisatud sünteetilisi kannabinoide, millest ongi tingitud puru kanepilaadne toime.

Lopato kinnitas, et Spice'iga seotud küsimusi arutati tänavu aprillis sotsiaalministeeriumis ning probleemist on teadlikud nii Eesti Kohtuekspertiisi Instituut, toll kui politsei.

Kuna Spice'i toodete täpne koostis pole teada, ei osanud Lopato öelda, milline on puru toime ja selle tarvitamisega seotud ohud inimese tervisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles