Keskerakond andis riigikogus küsimusterahega hoiatuslahingu

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
riigikogu
riigikogu Foto: TV3

Ühest kriisihetkest teise rappuval võimuliidul seisab ees pingeline juunikuu, kuna juba eile andis Keskerakond küsimusterahega vähemusvalitsusele märku, et suvi toob kaasa erakorralisi kokkusaamisi ja ööistungeid.



Vähemusvalitsuse tõehetk sai alguse eile, mil kell 14 alanud riigikogu istungil jõuti kõige tähtsama ehk kuue miljardi kroonise negatiivse lisaeelarve esimese lugemiseni veidi enne kella 20. Selleks ajaks olid Keskerakonna esindajad suutnud eelnõude ettekandjatele esitada kaugelt üle saja küsimuse ning kõige küsimusterohkem punkt oli alles kätte jõudnud.


«[Peaminister Andrus] Ansip peaks arvestama, et järgmise kolme nädala jooksul ei möödu riigikogus ilma lahinguta naljalt ükski päev,» lubas riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik vajadusel kasutada kõiki seaduslikke venitamismeetodeid.

Praegu käivad ka konsultatsioonid nelja opositsioonierakonna vahel alaliselt kooskäiva kogu moodustamiseks, kuhu hakkavad kuuluma fraktsioonide juhtkonnad.

«Eks me arutame päevakorrapunkte ja kui on võimalik üksteist toetada, siis teeme seda,» kirjeldas Seppik kogu tööd. «Pärast seda kui Ansip on oma teerulli ajutiselt mootoririkke tõttu seisma pannud, on selgunud, et opositsioonil on siiski suur roll.»
Keskerakonna sellekuisest taktikast sai eile hästi aimu ka tulevane rahandusminister Jürgen Ligi, kes seisis eile riigikogu ees rahanduskomisjoni esimehena.

Ligi seisis saadikute ees tunnikese ning näiteks Heimar Lengi esitatud küsimus struktuuritoetuste kohta kõlas järgmiselt: «Kas nüüd, kui teie võtate rahandusministri portfelli, arvate, et õnnestub teil struktuuritoetuste seisu natuke parandada ja kiiremini käima panna, kui te kogu selle sopakoorma enda õlgadele võtate?»

Vähemusvalitsuse omavaheline suhtedraama sai eile uue kentsaka pöörde hetkel, kui peaminister Ansip andis teada, et ootab Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Mart Laari asumist siseministri kohale.

Meenutades eelmise kolmikliidu loomise algust, mil Laar kiikas välisministri koha poole, kuid Ansip ei soovinud konkurendi varjugi oma valitsuses näha ning esimese suure kakluse järel pandi ametisse Urmas Paet, mõjus eilne kutse enam kui kummaliselt.

Kui IRL käsitles seda veesegamisena, siis Reformierakonna peasekretär Kristen Michal leidis, et praeguses olukorras on Laaril põhjust olla valitsuse täieõiguslik liige, võtta vastutus ja olla otseselt kõigi otsustuste juures.

Kaval nüke Reformierakonna poolt, et panna partner ebamugavasse olukorda, kuna on teada, et Laar ministrikohta ei soovi. Ja IRLi vastukäik: teemat ei võetud eestseisuses jutukski, kuna ametlikku kutset polnud Laar saanud.

Kui Reformierakond sai neile kuuluva rahandusministri koha täitmisega üksmeelselt hakkama, siis IRLi eestseisuses vaieldi selle üle, kas siseministriks saab Ken-Marti Vaher või lõpuks valituks osutunud Marko Pomerants. Vaheri kandidatuuri toetas ka Laar.

Arvamused

Jürgen Ligi
tulevane
rahandus­minister


Selles positsioonis olen ma mõneti olnud ka riigikogu rahanduskomisjoni juhtides. Võimalust öelda, et ma nüüd seda vastutust ei võta või ei jätka, oleks väga imelik. Minu staatuses ei ole tihti valikuvõimalusi.


Töötuskindlustusmakse tõstmine on tegelikult töötaja jaoks ju samasugune maksutõus nagu tulumaksu tõstmine ja neid kahte samal ajal teha oleks liiast.


Esimene samm on eelarve, teine eelarve ja kolmas ka eelarve. Seejärel tulevad maksud.


--------------------


Marko
Pomerants
tulevane
siseminister


Tänasel päeval ei saa olla ministril omas valdkonnas ühte lemmikteemat. Vaatan kõigile oma valdkonna külgedele ühte moodi otsa.


Mis puudutab praegust aega, siis siseturvalisus on igal juhul tähtis asi. Kui inimestel pole tööd ja sissetulekut, võib neil tekkida vajadus mõne teise inimese vara järele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles