Erik Orgu: jaanipäeva söögimaratonil tuleks kuulata oma kõhtu

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TV3 esitles uut muutumissaadet «Kaalul on rohkem kui elu».
TV3 esitles uut muutumissaadet «Kaalul on rohkem kui elu». Foto: Viktor Burkivski

Personaaltreener ja toitumisnõustaja Erik Orgu sõnul on jaanipäev üks neist pühadest, mil ülesöömisoht paljusid eestlasi varitseb, kuid et seda ei juhtuks, tasuks oma keha kuulata ning toituda võimalikult mitmekülgselt.

Piltlikult öeldes soovitab Orgu kuulata oma kõhtu. «Kui on söömisega juba nii kaugele mindud, et saabub valupiir, siis peaks söömise lõpetama. Toidulaud tuleks hoida võimalikult tervislikuna - see tähendab mitmekesisena. Keha saab sellise toiduga paremini hakkama,» soovitab ta.

Ülesöömine tekib Orgu sõnul enamasti seetõttu, et laual on liialt ühekülgne toit. «Kui süüakse ainult liha ja seda suurtes kogustes, siis meie organism ei saa sellega nii efektiivselt hakkama, kui süües liha kõrvale ka kiudaineid sisaldavaid toite. Ainult liha ja õlut tarbida on väga vale tee,» ütles Orgu.

Liha kõrvale soovitab personaaltreener hoopis veini valida. «Kange alkohol pole kindlasti hea mõte,» paneb Orgu inimeste südametele.

Ületoitumisest süümepiinadega trenniminejatele soovitab Orgu piiri pidada ja ettevaatlik olla. «Kui keha alles töötleb toitu energiaks, on trenni tehes jõuetu tunne. Pärast suurt kõhutäit on juhtunud, et trenni tegeva inimese keha ei hoia toitu sees. Jällegi - peab tunnetama oma keha ja teadma, milleks on see võimeline.»

Jaanipäeval tuleks Orgu soovitusel valida pausidega toitumine. «Kui on plaanis süüa segamini, tasuks alustada näiteks puu- ja juurviljadest, edasi süüa liha ja salatit ning kõige lõpuks jätta see, mida nimetame ebatervislikuks - koogid, snäkid ja muu selline. Selleks hetkeks on tegelikult juba kõht täis ja on lootus, et ebatervisliku järele enam ei isutagi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles