Europarlamenti valitakse usinamalt kui viie aasta eest

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskonnas.
Valimisjaoskonnas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi Tallinna valimisjaoskondades erilist hääletajate tungi silma ei jäänud, võib valimisjaoskondade esialgse hinnangul kohaselt öelda, et tänavustel europarlamendi valimistel osaletakse usinamalt kui viie aasta eest.

Tallinnas Nõmme Gümnaasiumis käisid täna ennelõunat hääletamas üksikud inimesed ning valimiskomisjoni liikmeid oli jaoskonnas rohkem kui valijaid. Vaid perekond Savisaare saabudes tekkis ukse taha väike järjekord, sest ruumis askeldas hulga fotograafe.

«Väiksemat valimisaktiivsust kui mistahes varasematel valimistel, mida kardeti, küll ei ole,» rääkis Nõmme Gümnaasiumis asuva valimisjaoskonna nr 105 esimees Heiti Aarna. Ta on veendunud, et nii vähe hääletajaid kui viie aasta tagustel europarlamendi valimistel tänavu kindlasti ei ole. «Seekord osaleb rohkem valijaid,» oli Aarna veendunud.

Ka tema kolleeg Maarika Mets Tallinna Tehnikaülikooli peahoones asuvas valimisjaoskonnas nr 96 oli sama meelt. Metsa sõnul võib tänast valimisaktiivsust võrrelda nii parlamendi kui ka kohalike omavalitsuste valimistega.

Kuigi TTÜ peahoonesse peaks täna asja olema arvukatel ümbruskonna ühiselamutes elavatel tudengitel, siis noori valimisjaoskonnas olles silma ei jäänud. Komisjoni esimehe sõnul käisid tudengid usinalt hääletamas kolmel eelhääletuse päeval, samuti osalesid nad e-hääletusel. «Täna käivad meil põhiliselt kohalikud elanikud, peamiselt vanemad inimesed,» selgitas Mets.

Rahu ja vaikus linnavalitsuse jaoskonnas

Ka linnasüdames, Tallinna linnavalitsuse hoones asuvas valimisjaoskonnas nr 24 oli täna pärastlõunal vaid üksikud inimesed. Jaoskonna esimehe Rain Arrase sõnul on neil täna märksa rahuliku kui eelhääletuse ajal, kui seal said hääletamas käia ka väljaspool nende valimisjaoskonda elavad inimesed.

«Siis oli meil pidevalt saba, aga täna kella 12 ajal korraks tekkis väike järjekord,» sõnas ta. Täna keskpäevaks oli selles jaoskonnas hääletanud 661 inimest, kellest ligi pooled olid oma hääle andnud e-hääletusel. Arrase arvates on kesklinna elanikud ilmselt teistega võrreldes arvutiga paremini sinapeal.

Esimehe sõnul ei saa öelda, et Eestis esmakordselt kasutatav kinniste nimekirjade süsteem oleks valijates seas segadust tekitanud. «Siiani ei ole mingeid probleeme olnud, aga eks see ole pärast sedeleid avades näha,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles