Lia Virkuse suvised lemmikud

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Domino küpsise tort vaarikatega: see on vaja vaid kokku laduda ja külmkappi panna.
Domino küpsise tort vaarikatega: see on vaja vaid kokku laduda ja külmkappi panna. Foto: Jaan Heinmaa

Üle kuuekümne kokaraamatu autor – viimati ilmutas ta kevadel oma 50. sünnipäeva tähistamiseks toeka retseptikogumiku «Lia köök. Pere ja sõprade lemmikud» –, 90ndate algusest ajakirja Pere ja Kodu ning nüüd Eesti Naise kokandustoimetaja Lia Virkus tõdeb oma suviseid köögihitte loetledes, et need ei erine suurt ühe keskmise eestlase omast. «Ikka värske kartul, kodujuustukaste, kukeseened, Türgi oad. Muidugi suvemarjad, maasikad, vaarikad, mustikad ja kõik värsked köögiviljad,» nimetab ta suvise toidulaua peategelasi.

Siiski, viimastel aastatel on sellele suveklassikale lisandunud uued lemmikud, soojad salatid. Samuti komme grillida värskele salatile peale juustu, näiteks Halloumit või grilljuustu või hoopis Esna talu praejuustu, mis samuti imehea.

Muidugi meeldib talle ka grillitud liha, kala ja köögivili, ent grilliga askeldamisel on peakoka rollis pere kolm meest. Pereemale jääb välja mõelda ja ette valmistada see, mida sütele panna ja kõrvale salatiks teha. Iseäranis armastab Virkus pikkade viiludena grillitud suvikõrvitsat ja baklažaani. «Niristan need pärast üle oliiviõli ja balsamico-kreemiga, siis veel peale Parmesani juustu, mmm ...» kirjeldab ta oma lemmikuid. Lisaks küpsetatakse Virkuste peres grillil sissejuhatavaks ampsuks tihti tortiljasuupisteid adžika ja riivitud juustuga – üldse on lavašš ja tortiljad tema kodus imemaitsvate soojade suupistete tegemisel popid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles