Aaviksoo: Eesti sõduri jalad teiste omast ei erine

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ajateenijad kannavad välismaal loodud mudelite järgi tehtud jalatseid.
Eesti ajateenijad kannavad välismaal loodud mudelite järgi tehtud jalatseid. Foto: Raigo Pajula

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul pole ükski uuring tõestanud, et Eesti sõdurite jalad erineksid teiste riikide relvakandjate omast, ning seetõttu sobib eestlastel kanda ka teistes riikides välja töötatud saapamudeleid.

«Arvestades kaitseväe hankemahtusid poolsaabastele, poleks Eesti enda saapamudeli väljatöötamine majanduslikult otstarbekas,» teatas kaitseminister vastuseks keskerakondlase Toivo Tootseni kirjalikule küsimusele, mis puudutas kaitseväe ja -liidu jalatsihankeid.

Pealegi pole Aaviksoo kinnitusel teaduslikult kinnitust leidnud Eesti kaitseväelaste ortopeedilised iseärasused, mistõttu ei peaks eesti saapamudel üldse erinema teiste riikide saabastest.

Ministri sõnul osalesid viimasel kaitseväe saapahankel mitmete NATO ja Euroopa Liidu liikmesriikide relvajõudude saapamudelid, mille väljatöötamisega seonduvad arenduskulud kajastuvad saapahinna sees.

«Suurte tellimustega kaasnevast mastaabiefektist tingitult on tootjad võimelised pakkuma sama mudelit konkurentsivõimelise hinnaga ka teiste riikide vastavatel hangetel,» seisab ministri vastuses.

Kaitseväelase jaoks olulist kandmismugavust saab ministri kinnitusel tagada hankedokumentidele lisatud tehnilistele kirjeldustele, mille koostamisel lähtutakse rahvusvahelistest militaar- ja tsiviilstandartitest. Samuti esitatakse vastavad nõuded nii saabaste kvaliteedile kui ka funktsionaalsusele.

Ka soovis keskerakondlane Toivo Tootsen teada, kas kaitseministeerium on arutanud jalatsihangete korraldamisel kodumaiste tootjate kaasamist.

Ministeeriumi kinnitusel on Eesti tootjad küll osalenud vastavatel riigihangetel, kuid erinevate riigihangete seadusest tulenevatel põhjustel pole osutunud võitjateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles