Valitsusliit lubab järgmisteks europarlamendi valimisteks avatud nimekirjasid

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimised 7. juunil 2009.
Europarlamendi valimised 7. juunil 2009. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) annnavad homme riigikogu menetlusse seaduseelnõu, millega taastatakse avatud nimekirjade alusel Euroopa parlamendi valimised.

«Pühapäeval toimunud europarlamendi valimised andsid selge signaali, et valijad eelistavad samu põhimõtteid, mille alusel valitakse riigikogu ja kohalikke omavalitsusi,» sõnas Reformierakonna fraktsiooni juht Keit Pentus. «Seetõttu allkirjastasime täna avatud nimekirjade eelnõu ja anname selle homme riigikogule üle.»

Avatud nimekirjade taastamisest on valimisjärgselt rääkinud nii IRLi esimees Mart Laar kui ka Reformierakonna juht Andrus Ansip. Kinnistele nimekirjadele mindi varem üle riigikogu suurimate fraktsioonide Reformierakonna ja Keskerakonna algatusel ning kui Reformierakonna toetus nendele on kadunud, on ülimalt tõenäoline ka naasmine avatud nimekirjade juurde.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Evelyn Sepp (Keskerakond) märkis, tegelikult algatas põhiseaduskomisjon juba eelmise aasta septembris eelnõu, mille kohaselt oleksid Euroopa parlamendi valimised pidanud taas toimuma avatud nimekirjade meetodil.

«See eelnõu ei ole saanud seaduse jõudu eelkõige Reformierakonna enda tõttu, kelle liikmed seisid komisjonis avatud nimekirjadele jäigalt vastu,» märkis Sepp. «Täna on kentsakas kuulda Reformierakonna toetusest ja kibelusest vastav eelnõu taasalgatada, kuna see ootab juba kolmveerand aastat lihtsalt edasi menetlemist ehk siis reformierakondlasest komisjoni esimehe Vaino Linde mehist sammu eelnõu sahtlist välja rookida.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles