David Vseviov: piirileping ja Kirde-Eesti. Unelmad ja tegelikkus

David Vseviov
, pressinõukogu aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Vseviov
David Vseviov Foto: Priit Simson

Kunstiakadeemia professor ja ajaloolane David Vseviov soovitab oma tegudes ja mõtetes kesken­duda Kirde-Eestile, selmet muretseda Tartu rahulepinguga meile kuuluvate alade pärast.

Vahel, eriti suviste palavate ilmadega, tõusevad kauge alateadvuse sügavikust pinnale kummalised ja tagantjärele õlgu kehitama panevad unenäod. Nii ka läinud öösel, kui magusast udust esile tõusnud ilusal päikesepaistelisel päeval ja linnulaulust saadetuna jõudis meile lihtinimestele ootamatu visiidiga Tallinna lennujaama Venemaa president Vladimir Vladimirovitš Putin, kes teatas teda embama tulnud Eesti riigipeale täieliku üllatusena, et naabritevaheline sõprus ja hea läbisaamine on siin elus lõpptulemusena kõigest muust ja teisejärgulisest tähtsam ning ülemjuhatajana on ta öeldu kinnituseks andnud käsu loovutada Eestile Tartu rahulepingu järgi kuuluvad alad. Mis saabki homsel päeval teoks …

Kuigi tagantjärele on seda võimatu mingite kontrollimisprotseduuridega tuvastada, olen ma enam-vähem kindel, et seejärel keerasin ma und hetkeks katkestades teist külge. Sest järgmises unelõigus rääkis juba haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo teleekraanilt sõnu energiliselt rõhutades tulevikuplaanidest ja kindlast kavatsusest viia sisekaitseakadeemia Eesti poolt taasleitud Petserisse, mille peale tema kõrval istuv peaminister Andrus Ansip hakkas millegipärast intensiivselt peaga noogutama ja hoogsalt plaksutama (ikkagi unenägu). Ning siis helises puhkuseperioodi argipäeva hommikusse tagasikutsuv äratuskell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles