Moslemi Vennaskonna jaoks käib lõppmäng

Peeter Raudsik
, Eesti Orientalistika Seltsi liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemi Vennaskonna ja Mohamed Morsi toetajatest egiptlannad eile Kairos Rabaa al-Adawiya mošee ees protestimas.
Moslemi Vennaskonna ja Mohamed Morsi toetajatest egiptlannad eile Kairos Rabaa al-Adawiya mošee ees protestimas. Foto: AFP/SCANPIX

Kümned tuhanded inimesed käivad iga päev protestimas, nõudes, et eemaldatud president naaseks ametisse.
 

3. juulil kukutasid Egiptuse relvajõud eesotsas kindral Abdul al-Sisiga Mohamed Morsi presidenditoolilt. Riigi juhtimise on üle võtnud ülemkohtunik Adly Mansour. Uued presidendi- ja parlamendivalimised on välja kuulutatud järgmise aasta alguseks. Kõik need pöördelised sündmused leidsid aset vähem kui nädalaga.

Vaevalt toimus see kõik ainult tänu opositsiooni ja armee tulemuslikule koostööle või soovile enne ramadaani asjaga ühele poole saada. Pikemaajaliselt paika pandud stsenaariumi lahtirullumist oli 3. juulil tunda ja näha, vaadates kas või järgemööda ühe mikrofoni taga üles astunud opositsiooniesindajaid, alustades ultrakonservatiivsete salafistide ja Nobeli preemia laureaadi Muhammad ElBaradeiga ning lõpetades noori mobiliseerinud Tamarudi (araabia k «mäss») grupiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles