Istuda sobib vaid 700 millimeetrit laial toolil

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti hange on koostatud nii, et puhketuppa mõeldud diivanite ja tugidoolide pakkumisel on selge eelis Standardil, kellel on tingimustele vastavad tooted juba välja töötatud.
Maksu- ja tolliameti hange on koostatud nii, et puhketuppa mõeldud diivanite ja tugidoolide pakkumisel on selge eelis Standardil, kellel on tingimustele vastavad tooted juba välja töötatud. Foto: Liis Treimann

RIIGIHANGE: töötajate kehalised iseärasused viisid maksu- ja tolliameti mööbli suurhanke tühistamiseni, riigihangete vaidlustuskomisjonil on etteheiteid.

Eksite, kui arvate, et ühe riigiasutuse töö- ja puhkeruumid saavad alati sisustatud kõige soodsamal moel. Ühel hetkel võib vägagi oluliseks saada see, kas puhketoa tugitooli karkass on ikka okaspuidust ja istmeosa kasepuidust. Või kas tool, millel ametnik istub, on ikka 700 millimeetrit lai või millimeetrike rohkem. Maksu-ja tolliametis (MTA) viisid need peened nüansid odavaima hankepakkumise tühistamiseni, uue hankeni ja ühtlasi ka kohtuvaidlusse.

Kõik algas läinud aasta septembris, mil valmis sisekujundusprojekt MTA uuele hoonele Tallinnas, Lõõtsa tänaval ja selle aasta märtsis kuulutas MTA välja uude majja sisustuse leidmiseks. Kõik pakkujad kvalifitseerisid, välja valiti üks, AJ Tooted AS, mis tegi riigiasutuse ootustele vastavalt kõige odavama pakkumise – summas üle 800 000 euro.

Mai lõpus, täpsemalt 28. mail viis MTA töökeskkonnanõukogu läbi sisekontrolli riigiettevõtte Pärnu maja töökeskkonnas ja kontrolli käigus tuvastati, et vähemalt nelja ametniku töökoht Pärnus ei vastanud nende kehalistele iseärasustele. Lisaks juhtis töökeskkonnanõukogu tähelepanu asjaolule, et MTA Tallinna uude töökeskkonda kavandatav mööbel peab arvestama ametnike kehalisi iseärasusi (pikkust, käelisust) ja töökoha ergonoomilist kujundamist.

Kõik oli keeratud ühtäkki peapeale ja läks kiireks. Töökeskkonnanõukogu tegi ettepanekud 28. mail, 30. mail tunnistati esimene hange kehtetuks ja uus hange kuulutati välja 31. mail.

Odavaima pakkumisega hanke võitnud AJ Tooted on vaidlustanud esimese hanke tühistamise kohtus ja pöördus ka riigihangete vaidlustuskomisjoni (VAKO) poole. Läinud nädalal tunnistas VAKO hankedokumendid osaliselt õigusvastaseks. Näiteks leidis vaidlustuskomisjon, et on põhjendamatu nõuda karkassi materjalina üksnes 12 mm ristvineeri, nii nagu on kummalised ka nõuded diivani porolooni ja vatiini vahekorra kohta. «Kogu tehnilist osa tuleb täpsustada, mida käsitletakse toote kirjelduses esitatud näidisega samaväärsete analoogidena, seda eriti nende toodete juures, mille puhul on mõõdud antud 1 millimeetri täpsusega (näiteks puhkeruumi diivanid),» leidis VAKO. Puudusi oli veelgi.

Maksu- ja tolliamet selgitas, et uus hange oli vajalik, et kõik oleks üheselt mõistetav. Seetõttu koostati uus hangitava mööbli kirjeldus, mis võimaldab kõigil pakkujatel esitada pakkumus, mis lähtub üheselt mõistetavatest tingimustest, on võrreldav ja kontrollitav. «Meie jaoks on oluline, et loome oma inimestele ergonoomilise ja mugava töökeskkonna, mis on kasutuses vähemalt järgmised 10 aastat ning vastab samal ajal meie tegelikele vajadustele avatud kontori töötingimustes (näiteks lukustatavad kapid ja lauasahtlid) ning arvestab töökoha ergonoomikaga,» põhjendas amet.

Uude kontorisse Lõõtsa tänaval kolivad 900 MTA töötajat ja ka klientide teenindussaalid.

Loe täisversiooni Postimees Plussist või värskest paberlehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles