Saapakaotus võtab setolt turismimagneti ja rullnokalt kiirendusraja

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Paarikümne aastaga kujunes ligi kilomeetrise teejupi Vene territooriumile jätnud Saatse saapast üks turistimagneteid, peagi sõlmitav piirileping võtab aga võimaluse viisavabalt Venemaalt läbi lipsata

Tegelikkuses on Värska-Saatse tee peal veel teinegi Venemaale jääv mõnekümnemeetrine teejupp, ent saabas on kuulsam kasvõi seetõttu, et sealt on aegade jooksul veetud mõnigi pogrisse lähedalasuvasse Krupa kordonisse või suisa Pihkvasse. Andres Oimar on valvanud Värska kordoni vastutusalas piiri juba 1990. aastate algusest. «Tee ääres on Vene piiritulbad ja turistid armastavad end nende juures pildistada, ehkki see on piiririkkumine,» lausus ta. «Alles eelmisel kuul läks üks Briti kodanik seda posti pildistama, aga me saime ta kätte napilt enne kontrolljoone ületamist. Ta viibis juba märkide keelualas.»

Kilomeetrise teejupi algust tähistavad peatumise keelumärgid, samuti harvaesinev jala käimise keelumärk. Nii saabast kui teist Lutepää küla lähistel olevat lõiku on lubatud läbida ainult sõiduvahendiga, olgu selleks siis auto, jalgratas või kasvõi eesel.

Piirivalvurite ja kohalike elanike kinnitusel paistavad Saatse saapal kehtivat Murphy seadused – kui auto kusagil katki läheb, siis just saapal. «Päris tihti on juhtunud, et saab kütus otsa, auto läheb rikki,» rääkis Oimar. «On olnud ka avariisid.»

Sellel võib olla veel üks õige eriline põhjus. Mõned rullnokad teavad, et kilomeetrisel sirgel teelõigul ei kehti Eesti seadused ja meie politsei ega piirivalve võim sinna ei ulatu. Teisalt ei tegele Vene piirivalvurid kiirusemõõtmisega.

Kui auto jääb Venemaal tehnilise rikke tõttu seisma, siis otsivad sealsed piirivalvurid kõigepealt sõiduriista läbi. Kui probleem on tõesti kütuse otsalõppemises või rikkes, viivad meie piirivalvurid venelaste loal auto juurde bensiini või sikutavad masina slepis tagasi Eestisse.

Loe põhjalikumalt Postimees Plussist või Postimehe paberväljaandest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles