USA valmistus Al-Qaeda rünnakuks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Jeemeni saatkonna juurde viivat tänavat valvavad terroriohu tõttu kohalikud politseijõud.
USA Jeemeni saatkonna juurde viivat tänavat valvavad terroriohu tõttu kohalikud politseijõud. Foto: AP/Scanpix

USA saatkonnad Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas suleti Al-Qaeda juhtide kirjavahetusest selgunud rünnakuohu tõttu.
 

Ühendriikide otsus sulgeda välisesindused Lähis-Idas tulenes USA ametnike sõnul luureinfost, mille kohaselt käskis Al-Qaeda juht rühmituse Jeemeni harul rünnaku korraldada.
USA sulges pühapäeval üheksa välisesindust üheks päevaks ning teatas hiljem, et 19 saatkonda ja konsulaati jäävad suletuks esmaspäevast laupäevani.

Ühendriikide ametnike ja seadusandjate sõnul paljastas möödunud nädalal kogutud luureinfo Osama bin Ladeni mantlipärija Ayman al-Zawahri ja Jeemenis tegutseva Al-Qaeda haru juhi Nasser al-Wuhayshi vahelisest kirjavahetusest ühe tõsisema USA ja lääneriikide vastase vandenõu pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakut.

Ametnike sõnul on äärmiselt ebatavaline, et Pakistani kõrgemad Al-Qaeda juhid tegevusplaane rühmituse harudega arutavad. Kahe mehe suhtlus viitab sellele, et al-Zawahril, keda USA administratsiooni ametnikud terrorivõrgustiku piiratud võimuga juhina kirjeldavad, on Jeemenis asuva rühmituse tugevaima haru üle suur mõju. USA luure usub, et al-Wuhayshi määrati hiljuti ka terrorivõrgustiku tähtsuselt teiseks juhiks.

USA ja veel mõned lääneriigid otsustasid saatkonnad Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas pühapäeval sulgeda, sest terroristid mainisid vestluses rünnaku korraldamiseks just seda päeva. «See on märkimisväärne, sest tähtsad tegelased rääkisid ning nad rääkisid täpsest rünnaku või rünnakute ajast,» ütles luureraportit näinud USA ametnik New York Timesile.

Jeemeni ekspertide sõnul on al-Wuhayshi, kes oli Afganistanis bin Ladeni sekretär, eriti lojaalne usutavasti Pakistanis tegutsevale Al-Qaeda tuumikule. «Osama bin Laden valmistas Wuhayshit ette juhtimise ülevõtmiseks ning tema kasutas omakorda bin Ladeni kontakte Araabia poolsaare Al-Qaeda liidriks saamiseks,» sõnas Princetoni ülikooli õppejõud ja Jeemeni Al-Qaedast raamatu «The Last Refuge» («Viimne pelgupaik») kirjutanud Gregory D. Johnsen.


Kolm allikat kinnitasid CNN­ile, et USA-l on infot Araabia poolsaare Al-Qaeda (AQAP) liikmete kohta, kes on täpsustamata rünnaku planeerimisega jõudnud lõppfaasi. Valge Maja pressiesindaja Jay Carney sõnas üleeile ajakirjanikele, et USA terrorismivastane võitlus on kahjustanud terrorivõrgustikku ning vähendanud selle tuumiku mõju Pakistanis. Nüüdseks on ohtlikuks muutunud aga teised harud, eriti AQAP.

USA droonirünnakud ja Jeemeni armee tegevus on viimase pooleteise aasta jooksul AQAP surunud välja territooriumilt, mida nad varem hoidsid. Johnseni hinnangul on aga rühmituse järgijate hulk Jeemenis kasvanud.

«Minu küsimus on: kui Obama administratsioon on kindel, et Jeemenis kasutatav strateegia on õige, siis miks rühmitus seal ikka kasvab ja miks suudab rühmitus sundida USAd saatkondi rohkem kui tosinas riigis sulgema,» lausus ta. Hoolimata tagasilöökidest ja droonirünnakutest jätkab rühmitus endiselt oma ingliskeelse ajakirja Inspired (Inspireeritud) väljaandmist.

USA senaatori Saxby Chamblissi sõnul saadi infot rünnaku kohta julgeolekuagentuuri NSA jälgimisprogrammi abil, mis kogub andmeid telefonikõnede ja e-kirjade kohta.

Tema sõnul meenutab terroristide plaani kohta saadud info seda, mis koguti enne 11. septembri terrorirünnakut. «Kui meil poleks neid programme, ei saaks me halbu tegelasi pealt kuulata,» lausus Chambliss Reutersile. «See on üks suurimaid ohtusid, mida me viimase paari aasta jooksul näinud oleme,» kinnitas ta rünnakuohu tõsidust.

«Kongressi liikmed, kes te tahate NSA programmi reformida. Kui tahate seda rappida, pole meil enam nii turvaline ja te seate meie riigi ohtu. Meil peavad olema strateegiad, mis tegelevad olemasolevate ohtudega – ja need on reaalsed ning need kasvavad,» sõnas The Guardianile senaator Linsey Graham.

NSA kriitikud juhtisid aga tähelepanu sellele, et värskeim info koguti välismaalt ning USA telefonikõnede andmete kogumist tuleks ikkagi uurida. Senaator Ron Wydeni sõnul pole ta endiselt näinud tõendeid, kuidas Ühendriikides inimeste andmete kogumine terrorismivastasele võitlusele kaasa aitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles