Rakuravi oleks Eestis võimalik, ent raha ei jätku

Hanneli Rudi
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Neuman
Toomas Neuman Foto: Andres Haabu

Eesti seadused soodustavad rakuravi arendamist..
 

Kuigi Tallinnas avati eelmisel nädalal spetsiaalne labor tüvirakkude kasvatamiseks, tunnistas rakubioloog, meditsiinidoktor Toomas Neuman, et Eesti inimestele jääb see ravi oma kalliduse tõttu esialgu ilmselt kättesaamatuks.

«Eesti meditsiinisüsteemis raha selle (rakuravi – toim) jaoks tõenäoliselt kohe ei ole, aga varsti tuleb uus eurodirektiiv ja kui Saksamaal on tüvirakuravi inimeste teadvuses ravivõimalusena juba olemas, siis miks mitte seda võimalust ära kasutada,» viitas ta võimalusele, et sügisel pärast patsientide vaba liikumise direktiivi jõustumist hakatakse Tallinna laboris tegema rakuravimeid jõukamate riikide eurooplastele.


Nii Ameerika kui ka Euroopa praktika näitab, et ühe rakuravi protseduuri hind on 10 000 – 20 000 eurot. Ta tõi võrdlusena välja, et uued vähiravimid maksavad juba praegu 30 000 – 40 000 eurot. «Teine asi on see, et mida tavalisemaks rakuravi muutub, seda madalamaks läheb hind,» tõdes Neuman.

Teadlase sõnul on maailmas rakuravimid juba olemas ja nii on võimalik neid siin kasvõi litsentsi alusel tootma hakata. «Eriti juhtudel, kui ravim tehakse inimese enda rakkudest, siis pole ju mõtet saata rasvarakke Ameerikasse, kust need hiljem laevaga tagasi saadetakse,» tõdes teadlane. Euroopa Liidus on praegu registreeritud seitse rakuravimit, USAs 15.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles