Lisaeelarve seaduslikkust hakkab vaagima riigikohtu üldkogu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium leidis lõppeval nädalal, et tänavuse esimese riigi lisaeelarve mitme sätte vaidlustamist käsitlenud Tallinna linnavõimu kaebust peab hakkama arutama riigikohtu üldkogu.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi viieliikmeline koosseis pidas reedel Tallinna kaebuse asjus tõstatunud õiguslike küsimuste olulisuse tõttu vajalikuks, et asja lahendaks riigikohtu üldkogu.

Kolleegium märkis, et põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seaduse kohaselt lahendab üldkogu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi üleantud asju, kui kolleegium peab vajalikuks nende lahendamist üldkogus.

Tallinna linnavolikogu otsustas juba aprilli alguses pöörduda riigikohtusse, et vaidlustada seal riigi tänavuse esimese lisaeelarve sätted.

Volikogu hinnangul kahjustavad lisaeelarvega tehtud muudatused Tallinna ja teiste kohalike omavalitsuste huve. Eelarvekärbete tõttu ei ole Tallinna hinnangul riigieelarvest kaetud kohalikule omavalitsusele pandud kohustused, nagu põhiseadus kohustab.

Linnapea Edgar Savisaar märkis aprillis, et omavalitsustele laekuva füüsilise isiku tulumaksu osa vähendamine 11,93 protsendilt 11,4 protsendile rikub ühepoolselt riigi ja omavalitsuste kokkulepet ning kohustust tagada kohalikule omavalitsusele rahalised vahendid.

Samuti ajendas Tallinna kohtusse pöörduma võlakohustuste võtmise piiramine, mis pärsib linnavõimu hinnangul kohaliku elu küsimuste iseseisvat lahendamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles