Rein Vahisalu: kellele lüüakse pulsikella

Rein Vahisalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamearst Rein Vahisalu.
Südamearst Rein Vahisalu. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Kui tervisesport tervist kahjustab, on kogu asjast hoopis valesti aru saadud. Südamearst Rein Vahisalu kirjutab, et raskete südamehaigete asemel on kardioloogi ukse taga koha sisse võtnud heas või väga heas kehalises toonuses ja täies elujõus keskealised mehed.

Vanarahvakalendris oli lugematu arv igasuguseid päevi, kus tohtis seda teha ja toda polnud mõistlik teha. Tegevused sätiti puhkusega tasakaalu. Jõu jaotamine aastakümnetepikkusel skaalal oli ühtlane, koormusi limiteeriti, jälgides enesetunnet ja kasutades mõistust. Positsioneeriti end kindlamalt olulistes toetuspunktides: elukohas ja perekonnas. Piiblis on inimese elureeglistik punktide kaupa kirjas.

«Pea pühapäeva!» oli käsk ja kohustus. Oli kõrgem ülemus, kes karistab, kui tema korraldusi ei täida, seega oli hirm, mis küll rohkem kohustusena välja nägi. Nüüd oleme kõiges ise peremehed, ja ego möllab ebastabiilses otsatus liberaalsuse segadikus. Kuidas saab uues situatsioonis südame olukord stabiilne olla? Ei saagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles