Teadlased lõid katseklaasisperma

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inglismaal Newcastle'i ülikoolis õnnestus teadlastel luua laboritingimustes inimsperma, mis võib tulevikus aidata viljakusprobleemidega meestel lapsi saada.


Laboris sperma loomise tehnika täiustamine võib teadlaste sõnul võtta veel umbes viis aastat, kirjutab

BBC

.

Teadlased alustasid viljakusravist annetatud inimembrüotest saadud tüvirakkudega. Tüvirakud eraldati mõne päeva vanusest embrüost ning säilitati vedela lämmastiku sees. Seejärel asetati nad kehatemperatuuri juures kasvamist soodustava lahuse sisse.

Tüvirakud märgistati geneetilise markeriga, mis võimaldas eristada nais- ja meestüvirakke. Sperma loomise ja arenemise protsess võttis kokku neli kuni kuus nädalat.

Newcastle'i teadlaste sõnul on nende loodud sperma küps ja liikumisvõimeline. Professor Karim Nayernia Newcastle'i ülikoolist ja Kirde-Inglismaa tüvirakuinstituudist ütles, et see võimaldab teadlastel detailselt uurida, kuidas sperma välja kujuneb, ning aitab seeläbi paremini mõista meeste viljatust - miks see juhtub ning mis seda põhjustab.

«See arusaamine võib aidata meil arendada uusi meetodeid viljatuse all kannatavate paaride aitamiseks, nii et nad võiksid saada lapse, mis on geneetiliselt nende oma,» lisas ta.

Samuti aitab see tema sõnul teadlastel uurida, kuidas mõjutavad paljunemisega seotud rakke toksiinid ning miks noored leukeemia tõttu keemiaravi saanud poisid võivad jääda elu lõpuni viljatuks - ning võimalik, et leida neile probleemidele ka lahendus.

Samas jäi teadlaste arendatud sperma suhtes skeptiliseks dr. Allan Pacey Sheffieldi ülikoolist, kes polnud kindel, et tegemist on täiesti küpse spermaga. Tema sõnul tuleks loodud spermat veel testida, et teada saada, mis on täpselt saavutatud.

Uurimusega kaasneb ka eetilisi probleeme. Paljunemisega seotud eetika organisatsiooni Corethics esindaja Josephine Quintavalle ütles, et tegemist on amoraalse hullusega. «Täies elujõus inimembrüod on hävitatud, et luua sperma, mille tervislikkus ja elujõulisus on küsitav,» märkis ta.

«See võtab ühe elu, et võib-olla luua teine elu. Ma olen vägagi viljatuse ravi poolt, kuid ma ei arva, et võib teha kõike, mis pähe tuleb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles