Lang, Ligi ja Aaviksoo saavad täita peaministri kohuseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade vabariigi valitsuse hoonele ehk Stenbocki majale.
Vaade vabariigi valitsuse hoonele ehk Stenbocki majale. Foto: Peeter Langovits

Justiitsminister Rein Lang, rahandusminister Jürgen Ligi ja kaitseminister Jaak Aaviksoo täidavad järgmisel nädalal peaminister Andrus Ansipi Saksamaa visiidi ajal valitsusjuhi kohuseid.


Peaminister Andrus Ansip on järgmise nädala teisipäevast neljapäevani ametlikul visiidil Saksamaal Stuttgartis.

Reformierakondlasest justiitsminister Rein Lang täidab peaministri kohuseid alates teisipäevast kella 14.45st kuni kolmapäevani kella 17.59ni.

Lang sõidab kolmapäeval kell 18 Rootsi pealinnas Stockholmis toimuvale mitteametlikule Euroopa Liidu justiits- ja siseministrite kohtumisele. Seetõttu võtab kolmapäeval kell 18 Langilt peaministri ülesanded üle reformierakondlasest rahandusminister Jürgen Ligi, kes asendab valitsusjuhti kella 23.59ni.

Keskööl vastu neljapäeva kell 0.00 lõpeb Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva kaitseminister Jaak Aaviksoo puhkus ning siis võtab tema Ligilt peaministri kohused üle. Aaviksoo asendab valitsusjuhti neljapäeval kella 17.25ni, kui Ansip Saksamaalt naaseb.

Peaminister Andrus Ansipi korraldusega on valisusjuhi esimene asendaja IRL-i kuuluv haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ja teine asendaja Reformierakonda kuuluv kultuuriminister Laine Jänes. Lukas on järgmisel nädalal puhkusel ning Jänes on lähetusel Hollandis Utrechtis toimuval rahvusvahelisel koorifestivalil «Europa Cantat».

Ministrite asendamise kord näeb ette, et kui ära on peaminister ning tema esimene ja teine asendaja, asendab valitsusjuhti vanim kohalolev minister. Valitsuse vanim minister on kaitseminister Jaak Aaviksoo (55). Ansipi, Lukase, Jänese ja Aaviksoo korraga äraolekul läheb peaministri asendamise õiguse justiitsminister Rein Langile (52) ning ka tema äraolekul rahandusminister Jürgen Ligile (49).

Kõige väiksemad võimaldused saada peaministri asendajaks on valitsuse noorimal ministril, reformierakondlasest sotsiaalminister Hanno Pevkuril (32). Pevkur saaks peaministri kohusetäitjaks juhul, kui kõik ülejäänud valitsuse liikmed on haiged, visiidil või puhkusel.

Valitsusjuhti asendaval ministril on samad õigused ja kohustused mis peaministril. Erandina ei või peaministrit asendav minister esineda riigikogu ees valitsuse tagasiastumisavaldusega ega teha presidendile ettepanekuid ministrite ametisse nimetamiseks ja ametist vabastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles