Gustav Ernesaksa maja terrassi alt leiti lõhkekeha

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ernesaksa kuju Tallinna lauluväljakul.
Ernesaksa kuju Tallinna lauluväljakul. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Eile hommikul tegid Päästeameti demineerijad kahjutuks Gustav Ernesaksa maja terrassi alt renoveerimistööde käigus leitud lõhkekeha.

Tegemist on II maailmasõja aegse kahurimürsuga, (umbes 40 cm pikkune, läbimõõduga umbes 15 cm). Mürsk kaevati maja renoveerimistööde käigus välja juba tõenäoliselt reede õhtul, kuid esmaspäeva hommikuks olid nädalavahetuse vihmad selle mullahunnikust «nähtavale pesnud».

Ehituse projektijuhi Lauri Matzeni sõnul pole Tallinna piirkonnas säärase mürsu leidmine ebatavaline, küll on aga veider ja omamoodi sümboolnegi, et aastakümneid istus Gustav Ernesaks oma majas sõna otses mõttes «pommi otsas».

Eesti Kultuurkapitali omandis olev maja, aadressil Oru tänav 10 on ehitatud 50ndatel aastatel Eesti helilooja ja koorijuhi Gustav Ernesaksa elamuks. Eesti Kontserdi eestvõttel toimuvad majas hetkel ulatuslikud renoveerimistööd, säilitades endisele omanikule ja ajastule omast hubast ning algupärast kujundusjoont.

Septembri keskel avatav «Ernesaksa maja» läheb Eesti Kontserdi ja Eesti Rahvusmeeskoori haldusesse ning sellest saab välisesinejate külalistemaja. Pärast valmimist leiab hoones koha ka Eesti Muusikamuuseumi osakond, mille eksponaatidest peaks olema tunda Eesti laulutaadi kohalolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles