Sotsrealistlik klaasmosaiik viiakse Estonia teatrist lauluväljakule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Lähme suurele peole!» Valli Lember-Bogatkina
«Lähme suurele peole!» Valli Lember-Bogatkina Foto: Postimees.ee

Endine Estonia Rahvusooperi pannoo «Lähme suurele peole!» mis alates käesoleva aasta märtsikuust kuulub Tallinna Kunstikogusse, on saanud uue eksponeerimispaiga Laulukaare II korrusel.

Valli Lember-Bogatkina pannoo restaureerimine võttis aega üle kahe kuu. Tegemist on haruldase klaasmosaiikpannooga, mis valmist 1950-ndal aastal ja viidi rahvusooperist ära 2003. aasta septembris.



Kuna 3 x 6,5 meetri suurune teos ei olnud osa taastatavast, Alar Kotli aegsest Valge saali sisekujundusest, otsustas muinsuskaitse ekspertnõukogu kunstimälestise tema kaitse ja säilimise huvides teisaldada.



Lauluväljaku Laulukaare all II korrusel on olemas nii sobiv kliima, distants suure kunstiteose vaatlemiseks kui ka piisavalt loomulikku valgust.



Laulukaare alla rajatakse tulevikus laulupeo ja -väljaku ajalooga seotud näitus, seega sobib Lember-Bogatkina pannoo sinna suurepäraselt. Ka autor jäi kohavaliku ning restauraatorite tööga rahule.



Teose restaureerimine ja kolimine maksis 188.000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles