Laste turvakeskus sattus ka haridusministeeriumi teravdatud tähelepanu alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Laste Turvakeskuse tüdrukute osakond.
Tallinna Laste Turvakeskuse tüdrukute osakond. Foto: Liis Treimann

Haridus- ja Teadusministeerium nõustub, et sõltuvushäiretega noortele mõeldud asutuse kontseptsioon vajab arutelu ning et praegu on Tallinna Laste Turvakeskuse vajadused lõpuni hindamata ja reguleerimata.

«Siiski on ka tänased seadused, sealhulgas koolikohustuse täimise, isiku liikumisvabaduse ja laste õiguste kaitse osas täitmiseks ning järgimiseks mistahes asutuses, kus laste või noortega töötatakse,» rõhutas haridusministeeriumi noorteosakonna juhataja Anne Kivimäe.

Tallinna Laste Turvakeskus sattus haridusministeeriumi huviorbiiti pärast seda, kui õiguskantsler tegi sinna kontrollkäigu ning osutas mitmetele õigusrikkumistele. Näiteks ei luba seadused lapsi turvakeskustes luku taga hoida, isegi kui olukorra tõsidus ja ravivõtted seda nõuavad. Nii peabki juba pea üheksa aastat lapsi meelemürkidest võõrutanud turvakeskus teadlikult seadust rikkuma.

Kivimäe rõhutas, et narkoravi ja -sõltuvus on sotsiaalministeeriumi reguleerida ja haridusministeerium vaatleb turvakeskuse tegevust eelkõige sõltuvusprobleemidega noortele ja alaealiste hariduse tagamise ning õigusrikkumiste ennetamise nurga alt.

Kuna turvakeskus on põhimääruse järgi linna hoolekandeasutus, on selle tööd reguleerivaks põhiliseks aktiks sotsiaalhoolekande seadus, mille järgi on tegu erihooldekoduga. «Keskuse tegevuse toetamise ja arendamise juures on peamiseks asjaoluks keskuse tegevus hoolekandeasutusena, mitte õppe- või muu asutusena,» märkis Kivimäe.

Kivimäe sõnul ei näe ei alaealiste mõjutusvahendite ega sotsiaalhoolekande seadus ette eraldusruumi kasutamist karistusviisina näiteks põgenemise korral, mida praegu on turvakeskus praktiseerinud.

Seadusemuudatused kavas õppe osas

«Eraldi on meie jaoks tähelepanu all ka koolikohustuse täitmine turvakodus olevate õpilaste osas. Selles osas on kavas muudatused uues põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses,» sõnas ta.

Kivimäe selgitas, et sõltuvushäiretega õpilaste klassi täitumuse ülemiseks piirnormiks on uues põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses 4 õpilast. «Sõltuvushäiretega õpilased vajavad tervislikust seisundist tulenevalt pidevat personaalset järelevalvet ja individuaalset toetust ning neid on väga raske õpetada suuremas kollektiivis,» tõdes osakonnajuhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles