Autode heitgaasid võivad DNAd kahjustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased hoiatavad, et pidev autode heitgaaside sissehingamine võib kahjustada DNAd ning põhjustada vähki.
Teadlased hoiatavad, et pidev autode heitgaaside sissehingamine võib kahjustada DNAd ning põhjustada vähki. Foto: AFP

Liiklussaaste võib kahjustada inimese DNAd ning tõsta vähki haigestumise riski, kirjutab BBC.

Taivani teadlased leidsid, et pidevalt autode heitgaase sisse hingavate maantee tollikioskite töötajate uriinis leidub suures koguses kemikaali 8-OHdG.

Kõrgenenud 8-OHdG tase viitab DNA-kahjustustele, mis on põhjustatud suurenenud liiklussaastele allumisest, kinnitavad uurijad.

Võrrelduna keskmise Taivani kontoritöötajaga leiti mittesuitsetavate teetollitöötajate uriinist antud ainet keskmiselt 90 protsenti enam.

Uuritute vereproovidest avastati ka umbes 30 protsenti rohkem lämmastikoksiidi, mida seostatakse samuti liiklusreostuse tõttu tekkinud koekahjustustega.

Teadlaste kinnitusel viitab avastus sellele, et liiklussaaste tõstab inimese organismis vabade radikaalide aktiivsust ning kahjustab seeläbi DNAd.

Uurijate arvates on tervisele eriti ohtlikud autode heitgaasides leiduvad tillukesed lenduvad osakesed, mis suudavad sügavale kopsu ja koguni otse verre tungida.

Jonathan Grigg Leicesteri ülikooli laste astmakeskusest on varem avastanud, et suurte maanteede ääres elavatel lastel esineb enam köhahoogusid.

Ta lisas, et muud uuringud viitavad võimalusele, et õhusaaste võib kahjustada hingamisteedes leiduvate rakkude geneetilist materjali.

Griggi arvates võib pikaaegne autode heitgaaside sissehingamine põhjustada kopsuvähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles