Cornelius Claudio Kreuschi muusikarännak Eestisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ma olin laval juba enne sündimist, sest kui mu ema oli rase, andis ta ikka klaverikontserte,» tunnistab Kreusch.
«Ma olin laval juba enne sündimist, sest kui mu ema oli rase, andis ta ikka klaverikontserte,» tunnistab Kreusch. Foto: Eesti Kontsert

Neljapäeval Tallinnas esinev pianist, helilooja ja produtsent Cornelius Claudio Kreusch on mitmekülgne muusikarändur. Kuigi ta on lõpetanud Berklee Muusikakolledži ja Manhattani Muusikakooli, peab ta ennast eelkõige iseõppijaks ja intuitsiooni jüngriks.

Saksa päritolu Kreuschi on tema kodumaal nimetatud «üheks tähtsamaks avastuseks kogu maailma džässmuusikas» ning tema uuel kodumaal USAs «pianistiks, kelle mäng pole võrreldav kellegi teise omaga».

Ta on avaldanud 17 CD-d ja olnud Grammy auhinna nominent, eelkõige pärast jõulise klaverisooloalbumi «Live! At Steinway Hall / New York» ilmumist. Kreusch on töötanud koos Bobby McFerrini, Herbie Hancocki, Salif Keïta ja Kenny Garrettiga.

2002. aastal lõi ta oma plaadimärgi BlackMudSound Records, mis ühendab enda alla Kreuschi ja teiste kohtumisi maailmamuusika, lounge’i ja jazziga.

Juba kümnesena tegite oma esimese salvestuse Deutsche Grammofonile. Nii et muusikukarjäär ja pühendumine heli alkeemiale oli teie jaoks väga loomulik valik?

Kui sa teed seda, mida tahad, siis tegelikult polegi valu. Muidugi pole ükski teekond kerge, kuid see on elu. Ma olin laval juba enne sündimist, sest kui mu ema oli rase, andis ta ikka klaverikontserte. Seetõttu mul võib-olla tõesti polnud valikut. See lihtsalt läks nii ja ma polegi tahtnud teisiti.

Olete öelnud, et elate hetke maagia nimel, ja tsiteerite John Cage’i motot «Tervitan mida iganes, mis tuleb järgmisena». Mille järgi valite oma repertuaari?

Tõeline looja on alati intuitiivne. Samas jälgib tõeline looja ka maailma tõukeid ja tundeid.

Ja selle teadmisega võib ta intuitiivselt jõuda miljonite südameteni.

Olete te kunagi teinud muusikalisi kompromisse?

Mitte kunagi. Kuigi loomulikult hõlmab teiste muusikutega koostöötamine nii andmist kui võtmist. Kuid ma nimetaks seda pigem kommunikatsiooniks, mitte kompromissiks.

Millised muusikud on teid kõige enam mõjutanud?

Miles Davis, Glenn Gould, Prince, Svjatoslav Richter, Madonna, Martial Solal

Mida plaanite kontserdil Eestis?

Plaan on ühene – minna lavale ja valada sinna oma hing. Loodan, et mu muusika liigutab Eesti publikut.

Olete öelnud, et interpreedid on muutunud üksteisega äravahetamiseni sarnaseks. Mis on teie suurim trump?

See, mille peale saan alati kindel olla, on mu loovus. Olgu tegu ükskõik millise stiili või küsimusega, tean, et suudan leida vastuse, mis on ühtaegu nii sobilik kui ka originaalne.

Edu on suhteline ja ma olen selle sõna kasutamisega ettevaatlik.

Mu soovitus kõigile, kes tahavad kuskile jõuda, on: «Usu iseendasse ja ära peatu enne, kui oled kohal. Ja kui sa oled kohal, jätka ikka rännakut. Naudi alati teed.»

Teie huvid pianisti, helilooja ja produtsendina ulatuvad klassikalisest muusikast maailmajazzi, ämbiendi ja chill-out’ini nagu ka Brasiilia ja afrorütmideni. Kuid mis on teile kõige südamelähedasem?

Klaverisoolode puhas vabadus, aga ka võimalus puudutada inimesi oma heliloominguga pop- ja elektronmuusika vallast.

Samuti meeldib mulle produtsendina ellu viia teiste inimeste projekte.

Kontsert

Cornelius Claudio Kreusch (klaver)

12. mail kell 19 Estonia kontserdisaalis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles