Politoloogid ennustavad valimisliitude arvu suurenemist

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Rein Toomla.
Politoloog Rein Toomla. Foto: Ove Maidla.

Politoloogide hinnangul on tänavustel kohalikel valimistel rohkem valimisliite kui eelmisel korral, kuna nende moodustamisele on andnud hoogu üksikkandidaatide edu europarlamendi valimistel.

Eelmistel kohalikel valimistel kogusid valimisliidud umbes neljandiku häältest, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Olemasolevad valimisliidud kindlustavad oma ridu ja erakondlikud nimekirjad kohtadel peavad arvestama, et konkurents neile saab olema tugevam kui oli kahtedel viimastel kohalikel valimistel,» selgitas politoloog Rein Toomla.

Politoloog Tõnis Saarts arvab, et valimisliitude tõusu toetavad praegu küll parteide vastased meeleolud, kuid valimisliitude edu sõltub kohalikust olukorrast - sellest, kui aktiivselt kohalik eliit valimisliitudes kandideerib. Suur osa kohalikust eliidist on juba astunud mõne erakonna liikmeks ning Saartsi hinnangul nemad valimisliitudes enam ei kandideeri.

«See edu võib olla suurem kui eelmistel valimistel, aga tohutuid üllatusi - valimisliidud tuhast tõusmas ja et nad saaksid domineerivaks jõuks kohalikus poliitikas üldiselt üle Eesti - seda ma ei usu,» arvas Saarts.

Kohalike omavalitsuste volikogude valimised toimuvad 18. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles