Linnapea meelitas tudengi kandideerima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse esimees Hannes Klaas Masingu villa trepil.
Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse esimees Hannes Klaas Masingu villa trepil. Foto: Sille Annuk

Tartu linnapea Laine Jänes on väidetavalt lubanud üliõpilastele anda ajaloolise Masingu villa, kui nende üliõpilasliider kandideerib kohalikel valimistel Tartus Reformierakonna nimekirjas.

Kuigi Tartus Kalevi 13 asuvasse Masingu villasse pidi tulema muusikaakadeemia Lõuna-Eesti filiaal, on Tartu linnapea Laine Jänes lubanud maja üliõpilastele. Postimehe andmetel pakkus linnapea hoonet tingimusel, et Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse esimees Hannes Klaas kandideerib Reformierakonna nimekirjas.

«Loomulikult ma saan selle maja kergemini, kui ma kandideerin,» tunnistas Klaas. Hiljem Postimehega uuesti ühendust võttes ta siiski lisas, et see polnud põhjus kandideerimiseks.

Saab rohkem reklaami

Samas möönis Klaas, et nimekirjas olles on ka kergem asju ajada ja tudengimaja reklaamida. «Reformierakonna nimekirjas saan ka ajakirjanduses rohkem sõna,» ütles ta.

Küsimusele, kas linnapea Laine Jänes kutsus teda erakonna nimekirjas kandideerima, ei soovinud Klaas täpset vastust anda. «See võib olla Laine Jänes, aga ma leian, et see pole hetkel oluline,» sõnas noormees.

Klaasi sõnul on tal Jänesega olemas suusõnaline kokkulepe, et kui Reformierakond valimised võidab, siis saavad tudengid suure tõenäosusega kümneks aastaks majja kolida.

Jänes kinnitas, et ta kutsus Hannes Klaasi erakonna nimekirjas kandideerima, kuid eitas selle seotust Kalevi 13 asuva majaga. «Jah, mina kutsusin teda kandideerima, aga ma kutsun väga paljusid inimesi kandideerima,» teatas ta. «Kutsusin teda kui aktiivset tudengit ja suurepärast inimest ja maja oleksin tudengitele niikuinii andnud.»

Tartu Ülikooli haldusdirektor Riho Illak kinnitas, et ülikool ei ole projektiga seotud. Ta väitis, et linnapea tahab heast tahtest anda maja tudengitest koosnevale sihtasutusele, mitte otseselt ülikoolile.

«Hannes Klaasil on selge plaan saada see üliõpilastest moodustuva sihtasutuse kätte, ülikool on selle võtnud teadmiseks, kuid pole ühtki sammu astunud,» märkis Illak.

Laine Jänes lükkas aga ümber väite, nagu oleks nad maja ainult tudengitele kasutada andnud. «Ülikool peab hakkama seda üleval pidama ja olen selles osas ka Aaviksooga (Tartu Ülikooli rektor Jaak Aaviksoo – toim.) läbirääkimisi pidanud,» selgitas Jänes.

Muusikuid veeti ninapidi

Aaviksoo ei osanud eile veel maja võimaliku haldamise kohta midagi kindlat öelda. «Initsiatiiv on hea, aga mis kujul see toimub, seda arutan juba edasi Laine Jänesega,» teatas ta.

Postimehe andmetel on aga kõrgkoolil majaga laiemad plaanid – kuna Ülikooli kohvik soovib laieneda edustuse praegustesse ruumidesse, tahetakse pikemas plaanis kogu tudengiesindus Kalevi tänavale kolida.

Veel paar kuud tagasi pidas aga Eesti Muusikaakadeemia plaane, et Masingu villas hakkab tegutsema nende filiaal. «Sinna pidi tulema muusikaakadeemia Tartu Kolledž, aga nüüd on poliitilised otsused mingil määral muutunud,» sõnas akadeemia haldusdirektor Ott Maaten.

Muusikaakadeemia pidi arendama projekti koos Peipsi Koostöö Keskusega ning idee kogumaksumus oli 21 miljonit krooni, millest 15 miljonit pidi tulema eurotoetusena.

Peipsi Koostöö Keskuse arendusdirektori Sille Talveti sõnul saatis Tartu linnavalitsus neile alles eile teate, et projekt on käesoleval kujul lõpetatud.

Masingu villa

• Asub Tartus Kalevi 13.

• Kuni 1939. aastani kuulus Saksamaale emigreerunud Herbert Masingu perekonnale.

• 1992. aastal asutati seal terviseprobleemidega laste õpetamiseks kool, mis 1997. aastast kandis Herbert Masingu nime.

• 2005. aasta suvel kolis Herbert Masingu Kool hoonest välja.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles